Intrebare: Un absolvent al specializarii stiinte administrative se considera ca are studii superioare juridice?
Raspuns: Raspunsul trebuie corelat, desigur, pe perioade de timp corespunzator emiterii diplomei de licenta, cu cadrul normativ privind invatamantul superior, acreditarea universitatilor si recunoasterea diplomelor. În acest context, potrivit art. 60 alin. 4 din Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare Nomenclatorul specializarilor si al grupelor de specializari se stabileste de Ministerul Educatiei Nationale impreuna cu Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, cu consultarea Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare, a institutiilor de invatamant superior si a altor factori interesati. În acest sens, dar si in aplicarea Legii nr. 88 din 17 decembrie 1993 privind acreditarea institutiilor de invatamant superior si recunoasterea diplomelor, prin HGR Nr. 568 din 28 iulie 1995 cu privire la acordarea autorizatiei de functionare provizorie, in conformitate cu prevederile Legii nr. 88/1993, privind acreditarea institutiilor de invatamant superior si recunoasterea diplomelor, potrivit art. 8, s-a reglementat situatia in sensul ca institutiile de invatamant superior in functiune la data de 22 decembrie 1989 urmeaza sa fie supuse periodic, din cinci in cinci ani, incepand cu anul universitar 1995/1996, evaluarii academice de catre C.N.E.A.A. pentru facultatile, colegiile si specializarile cuprinse in anexa nr. 2. Cu titlu de exemplu, in aceasta anexa , al pozitia 6. 14. la Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti, la pct. 14. 4A figureaza Facultatea de Ştiinte Juridice si Administrative specializarile Ştiinte juridice si Ştiinte juridice si administrative.
Începand cu anul 1997, au fost emise noi hotarari de Guvern prin care au fost stabilite institutiile de invatamant superior acreditate si a fost modificat de mai multe ori Nomenclatorul specializarilor si al grupelor de specializari, astfel ca ultima reglementare, in vigoare la acest moment este HGR nr. 749 din 24 iunie 2009 pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor, a structurilor institutiilor de invatamant superior si a specializarilor/programelor de studii universitare de licenta acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu organizate de acestea, care a suferit modificari prin HGR 943/2009, 1093/209, 631/2010 si 87/2011, care la anexa 1 la pct. A stabileste Lista domeniilor pentru studii universitare de licenta si sistemul national de codificare de baza al acestora , astfel ca, la domeniul fundamental Stiinte juridice, cu codul 05 si domeniul de studii universitare de licenta Drept, specializarile aprobate sunt: Drept , Drept comunitar si ordine si siguranta publica. Facultatile de drept din anexele 2 si 3 nu au prevazuta specializarea stiinte juridice si administrative, iar Facultatile de drept si administratie au prevazut si domeniul de licenta stiinte administrative cu specializarea Administratie publica.
Asadar, in functie de data absolvirii facultatii, avand domeniul fundamental Stiinte juridice, cu domeniul de studii universitare de licenta Drept, daca specializarea mentionata pe diploma corespunde cu cea din anexa hotararea de Guvern in vigoare la data eliberarii diplomei, pentru o facultate acreditata, diplomele eliberate de institutiile de invatamant superior pentru absolventii facultatilor, colegiilor sau specializarilor acreditate sunt recunoscute de drept de catre Ministerul Educatiei Nationale cf. art. 14 din Legea 88 din 17 decembrie 1993 privind acreditarea institutiilor de invatamant superior si recunoasterea diplomelor, republicata.
Avand in vedere insa ca de la data de 20 octombrie 2005 a fost abrogata Legea 88/1993 prin OUG 75/12 iulie 2005 , au devit aplicabile prevederile art. 40 din acest act normativ in sesnul ca toate institutiile si unitatile de invatamant public care functionau la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta 20 iulie 2005 au fost considerate acreditate si se supun procedurilor de evaluare periodica din 5 in 5 ani.
De mentionat este faptul ca, intre timp, cadrul normativ a fost esential modificat, Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare la data de 10 februarie 2011 a fost abrogata prin art. 361 din Legea educatiei nationale nr. 1/10 ianuarie 2011, HGR 740/2009 a fost modificata prin HGR nr. 87 din 2 februarie 2011, astfel ca acolo unde era domeniul de licenta drept specializarile aprobate sunt: Drept , Drept comunitar si ordine si siguranta publica, iar unde era domeniul de licenta stiinte administrative specializarea a devenit Administratie publica.
De retinut este si faptul ca in anumite acte normative, spre ex. in Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, cat priveste specializarea, se refera la persoanele care au indeplinit functii de specialitate juridica si au vechime in specialitate si nu neaparat specializarea de pe diploma.