Instanta a decis ca gradatia de merit sa ia in calcul la salarizarea in regim de plata cu ora si trebuie platita, chiar daca aceasta nu mai este cuprinsa intre sporurile aplicate la salariul de baza. Lupta are, insa, doua episoade.
O profesoara s-a considerat neindreptatita, atunci cand scoala gimnaziala la care lucra i-a scazut venitul incasat lunar. Aceasta a mers in instanta si a cerut in fata Tribunalului Constanta, Sectia I civila, ca platile pentru gradatia de merit din perioada 1.9.2017 si 1.7.2018 sa fie facute tinandu-se cont de regimul platii cu ora, actualizate cu rata inflatiei si sa fie achitate chiar si dobanzi legale penalizatoare.
Tribunalul Constanta a retinut ca pentru gradatia de merit, in anul 2017, era aplicabil Ordinul nr. 6161/2017, iar acesta, arata instanta, "mentioneaza in mod expres la art. 3 ca gradatia de merit se calculeaza conform art. 264 din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la norma didactica de baza, si nu are in vedere astfel si situatia in care in plus fata de norma didactica de baza se presteaza activitate si in regim de plata cu ora".
"De asemenea, pentru anul 2018 se aplica dispozitiile art. 3 alin. 2 din Ordinul 3633/2018 potrivit caruia <<Gradatia de merit se calculeaza raportat la norma didactica de baza conform actului de numire/transfer/repartizare>; prin urmare si in anul 2018 gradatia de merit se calculeaza conform art. 264 din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la norma didactica de baza si nu are in vedere astfel si situatia in care in plus fata de norma didactica de baza se presteaza activitate si in regim de plata cu ora.
Asa cum rezulta din preambulul ambelor ordine, aplicabile perioadei de timp in litigiu, acestea au fost date in aplicarea dispozitiilor art. 264 din Legea nr. 1/2011, potrivit carora personalul didactic din invatamantul preuniversitar beneficiaza de gradatie de merit, care reprezinta 25% din salariul de baza, se atribuie pe o perioada de 5 ani si se acorda efectiv potrivit unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei Nationale", se mai arata in motivarea Tribunalului.
Observam ca, in opinia Tribunalului, pentru stabilirea cuantumului gradatiei de merit, legea invatamantului face trimitere la salariul de baza, aratand ca respectiva gradatie reprezinta 25% din acesta. Intelegem de aici ca instanta i-a refuzat deja cererea si arata ca plata cu ora nu e inclusa, asadar gradatia nu se poate acorda conform cererii petentei.
"Asadar, actele normative in vigoare pentru salarizarea personalului didactic preuniversitar incepand cu 1 octombrie 2017 nu prevad, asa cum gresit sustine reclamanta, posibilitatea de a beneficia de gradatia de merit si pentru activitatea prestata in regim de plata cu ora", specifica magistratul.
Profesoara n-a fost descurajata de decizia Tribunalului Constanta si a facut recurs cerand schimbarea in tot a sentintei. Aceasta a aratat din nou ca beneficiaza de gradatia de merit in baza art. 264 alin. 1 din Legea nr. 1/2011. Retinem ca salarizarea personalului didactic de predare in regim de plata cu ora a fost reglementata intre 13.05.2011 si 31.07.2016 de Legea nr. 63/2011, care a fost abrogata prin OUG nr. 20/2016, in aplicarea careia a fost emisa HG nr. 582/2016. La 1.07.2017 a intrat in vigoare Legea nr. 153/2017 care, conform profesoarei, face trimitere la plata cu ora cuprinsa in Legea nr. 1/2011. In acest act este stipulat faptul ca numarul de ore corespunzator activitatilor didactice determina in mod necesar concluzia ca salarizarea pentru plata cu ora se realizeaza in mod similar modalitatii de stabilire a salariului aferent normei didactice, sumele cuvenite cuprinzand si beneficiul gradatiei de merit.
Cadrul didactic a beneficiat de gradatie de merit incepand cu 1.09.2013 si a desfasurat activitate in regim de plata cu ora timp de doua ore pe saptamana pana la 30.06.2017, perioada in care a beneficiat de gradatia de merit. Dupa aceasta data, insa, banii i-au fost taiati din venitul lunar.
Curtea de Apel Constanta a avut in vedere urmatoarele:
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Cartea verde a contabilitatii
Tinand cont de cele relatate mai sus, Curtea arata ca "din analiza acestor prevederi legale rezulta ca gradatia de merit confera cadrului didactic o majorare cu 25% a salariului de baza, precum si la plata cu ora, ca modalitate de remunerare a muncii prestate pentru o fractiune de norma didactica, se face prin raportare la norma didactica".
Totodata, Curtea mai arata ca gradatia de merit nu poate fi exclusa din salariul cuvenit, avand in vedere ca se acorda prin concurs. "Un alt argument pentru care plata cu ora, raportata la norma didactica, nu poate exclude gradatia de merit este ca aceasta se acorda prin concurs, potrivit art. 264 alin. 1 din Legea nr. 1/2011, deci in considerarea persoanei cadrului didactic, fiind justificata de calitatile sale profesionale. Or este absurd ca un cadru didactic sa beneficieze de gradatia de merit doar pentru orele care se inscriu in norma intreaga, iar nu si pentru cele care fie excedeaza acesteia, fie nu compun o norma intreaga, desi presteaza aceeasi activitate, uzand de aceleasi calitati profesionale; munca sa nu poate fi considerata mai valoroasa atunci cand se inscrie in norma didactica si mai putin valoroasa atunci cand este platita cu ora", ne arata Curtea de Apel Constanta.
Finalmente, instanta de apel dispune schimbarea in tot a sentintei Tribunalului Constanta si hotaraste ca profesoara este "indreptatita sa beneficieze din partea paratei de plata drepturilor salariale reprezentand gradatia de merit pentru activitatea prestata in regim de plata cu ora in perioada care face obiectul actiunii".
Intrucat aceste drepturi salariale nu au fost achitate la scadenta, ele s-au actualizat in functia de rata inflatiei la data platii, pentru recuperarea prejudiciului produs ca urmare a devalorizarii monedei nationale. Totodata, ca urmare a neplatii la scadenta a drepturilor salariale care fac obiectul acestei cauze, in baza art. 1535 din Codul civil, institutia de invatamant va achita si dobanda legala penalizatoare pana la data platii.
Decizia Curtii de Apel Constanta a fost data in speta 77/CM/2019 si este un exemplu pentru toti profesorii care se simt neindreptatiti.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri