In cadrul Serviciului Contencios Juridic exista un volum de munca in aceasta perioada neexistand posturi vacante, fiind solicitati salariati care au studii juridice chiar daca nu sunt incadrati pe aceste functii. Ex :Un salariat este angajat in functia de functionar administrativ (post studii medii), in cadrul Biroului Administrativ, intre timp termina facultatea de drept.
Pasii care i-am urmat : le-am modificat fisa de post cu sarcinile solicitate de juridic, le-am negociat salariul dupa care le intocmim o decizie de delegare de 60 zile.
Intrebare: Este corect cum am procedat ?
Solutie oferita de specialistii www.portalcodulmuncii.ro
Potrivit art. 17 alin. (3) lit. d) din Codul muncii , republicat, persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului. Iar potrivit alin. (4) al aceluiasi articol elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
Fisa postului reprezinta prin urmare documentul care trebuie intocmit in mod obligatoriu si care descrie atributiile specifice felulului muncii salariatului, care este determinat de functia/meseria specificata in contractul individual de munca.
Cu alte cuvinte, atributiile astfel stabilite prin fisa postului trebuie sa corespunda descrierii functiei/meseriei din contract, deoarece fisa postului este o anexa la contractul individual de munca al salariatului angajat pe o anumita functie/meserie. Conform Capitolului F: Atributiile postului din modelul cadru al CIM, aprobat prin OMMSS 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, atributiile postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la contractul individual de munca.
Astfel, salariatul angajat pe pozitia de functionar administrativ va indeplini atributiile corespunzatoare pozitiei ocupate in cadrul firmei, atributii prevazute in fisa postului, dupa cum consilierul juridic va indeplini atributiile corespunzatoare pozitiei de consilier juridic ocupata in cadrul firmei, atributii prevazute in fisa postului.
Insa nu este suficient ca salariatul sa aiba calificarea necesara desfasurarii unei anumite activitati, ci este necesar ca sa si fie angajat in baza CIM pentru desfasurarea acelei activitati. Cu alte cuvinte, este necesar ca atributiile ce vor fi indeplinite de salariat si care sunt prevazute in fisa postului sa fie corespunzatoare, specifice functiei/meseriei pe care a fost angajat si functie/meserie prevazuta in mod obligatoriu in CIM.
In speta salariatul are calificarea necesara desfasurarii de activitati specifice activitatii juridice daca este absolvent cu diploma de licenta a unei facultati de drept, insa atributiile pe care le indeplineste dupa delegare nu sunt corespunzatoare, specifice functiei/meseriei de functionar administrativ prevazuta in contractul sau individual de munca, adica cea de functionar administrativ.
In concluzie, din punctul nostru de vedere nu este corecta modalitatea in care s-a procedat in speta prezentata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sporul de mobilitate se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat? La societatea noastra este stabilit o suma fixa pentru sporul de mobilitate. In cazul in care salariatul este in concediu medical, in concediu de odihna sau beneficiaza de zile libere platite acest spor va fi calculat proportional cu timpul efectiv lucrat sau se va acorda suma fixa prevazuta in contractul individual de munca? Mentionam ca in contractul individual de munca nu avem prevederi legate de modalitatea de acordare al...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<