In cadrul Serviciului Contencios Juridic exista un volum de munca in aceasta perioada neexistand posturi vacante, fiind solicitati salariati care au studii juridice chiar daca nu sunt incadrati pe aceste functii. Ex :Un salariat este angajat in functia de functionar administrativ (post studii medii), in cadrul Biroului Administrativ, intre timp termina facultatea de drept.
Pasii care i-am urmat : le-am modificat fisa de post cu sarcinile solicitate de juridic, le-am negociat salariul dupa care le intocmim o decizie de delegare de 60 zile.
Intrebare: Este corect cum am procedat ?
Solutie oferita de specialistii www.portalcodulmuncii.ro
Potrivit art. 17 alin. (3) lit. d) din Codul muncii , republicat, persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului. Iar potrivit alin. (4) al aceluiasi articol elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
Fisa postului reprezinta prin urmare documentul care trebuie intocmit in mod obligatoriu si care descrie atributiile specifice felulului muncii salariatului, care este determinat de functia/meseria specificata in contractul individual de munca.
Cu alte cuvinte, atributiile astfel stabilite prin fisa postului trebuie sa corespunda descrierii functiei/meseriei din contract, deoarece fisa postului este o anexa la contractul individual de munca al salariatului angajat pe o anumita functie/meserie. Conform Capitolului F: Atributiile postului din modelul cadru al CIM, aprobat prin OMMSS 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, atributiile postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la contractul individual de munca.
Astfel, salariatul angajat pe pozitia de functionar administrativ va indeplini atributiile corespunzatoare pozitiei ocupate in cadrul firmei, atributii prevazute in fisa postului, dupa cum consilierul juridic va indeplini atributiile corespunzatoare pozitiei de consilier juridic ocupata in cadrul firmei, atributii prevazute in fisa postului.
Insa nu este suficient ca salariatul sa aiba calificarea necesara desfasurarii unei anumite activitati, ci este necesar ca sa si fie angajat in baza CIM pentru desfasurarea acelei activitati. Cu alte cuvinte, este necesar ca atributiile ce vor fi indeplinite de salariat si care sunt prevazute in fisa postului sa fie corespunzatoare, specifice functiei/meseriei pe care a fost angajat si functie/meserie prevazuta in mod obligatoriu in CIM.
In speta salariatul are calificarea necesara desfasurarii de activitati specifice activitatii juridice daca este absolvent cu diploma de licenta a unei facultati de drept, insa atributiile pe care le indeplineste dupa delegare nu sunt corespunzatoare, specifice functiei/meseriei de functionar administrativ prevazuta in contractul sau individual de munca, adica cea de functionar administrativ.
In concluzie, din punctul nostru de vedere nu este corecta modalitatea in care s-a procedat in speta prezentata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariatii nostri au program de munca intre orele 09:00 - 17:00. Oricand in acest interval ei pot sa isi ia pauza de masa de 30 de minute. Pe condica de prezenta, la intrare apare ora 09:00 si la iesire 17:00. Pe pontaj apar 8 ore de munca lucrate. In acest caz, am putea avea probleme cu ITM ca nu acordam pauza salariatilor, sau ca ii pontam cu 8h cand de fapt se lucreaza 7,5 ore? Cum ar trebui sa procedam sa ne ferim de eventuale amenzi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<