Mandatul actualului Avocat al Poporului (AP), Ioan Muraru, a expirat in principiu pe 15 mai, insa, potrivit legislatiei, dureaza pana la depunerea juramantului de catre noul Avocat al Poporului. Ioan Muraru detine al doilea mandat ca AP, fiind reales in functie pe 15 mai 2006.
Potrivit Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului - republicare, AP este numit pe o durata de cinci ani de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, iar mandatul poate fi reinnoit o singura data. Totodata, aceeasi lege prevede ca mandatul AP dureaza pana la depunerea juramantului de catre noul Avocat al Poporului. Potrivit legii privind organizarea si functionarea institutiei AP, candidatii vor fi audiati de comisiile juridice din Camera Deputatilor si Senat.
In vederea audierii, fiecare candidat va depune actele din care rezulta indeplinirea conditiilor prevazute de Constitutie si de prezenta lege pentru a fi numit Avocat al Poporului. Candidatii vor fi prezenti la dezbateri. Este numit ca Avocat al Poporului candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi ale deputatilor si senatorilor prezenti, se mai arata in lege. Uniunea Social Liberala (USL) il va propune pe Valer Dorneanu pentru functia de Avocat al Poporului, a anuntat, pe 2 mai, co-presedintele Uniunii Victor Ponta.
In mod cert, liderii Coalitiei vor face propria propunere, incercand sa si-o impuna in urma votului din comisii si Parlament.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<