Mandatul actualului Avocat al Poporului (AP), Ioan Muraru, a expirat in principiu pe 15 mai, insa, potrivit legislatiei, dureaza pana la depunerea juramantului de catre noul Avocat al Poporului. Ioan Muraru detine al doilea mandat ca AP, fiind reales in functie pe 15 mai 2006.
Potrivit Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului - republicare, AP este numit pe o durata de cinci ani de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, iar mandatul poate fi reinnoit o singura data. Totodata, aceeasi lege prevede ca mandatul AP dureaza pana la depunerea juramantului de catre noul Avocat al Poporului. Potrivit legii privind organizarea si functionarea institutiei AP, candidatii vor fi audiati de comisiile juridice din Camera Deputatilor si Senat.
In vederea audierii, fiecare candidat va depune actele din care rezulta indeplinirea conditiilor prevazute de Constitutie si de prezenta lege pentru a fi numit Avocat al Poporului. Candidatii vor fi prezenti la dezbateri. Este numit ca Avocat al Poporului candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi ale deputatilor si senatorilor prezenti, se mai arata in lege. Uniunea Social Liberala (USL) il va propune pe Valer Dorneanu pentru functia de Avocat al Poporului, a anuntat, pe 2 mai, co-presedintele Uniunii Victor Ponta.
In mod cert, liderii Coalitiei vor face propria propunere, incercand sa si-o impuna in urma votului din comisii si Parlament.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<