Camera Deputatilor dezbate o propunere legislativa, inaintata de reprezentantii fostului grup PSD-PC, de completare a art. 9 din Legea 393/2004 privind Statutul alesilor locali.
„Prezenta propunere legislativa are ca obiect de reglementare completarea alin. (2) al art. 9 din Legea nr. 393/2004 cu o noua ipoteza normativa pentru situatia incetarii de drept a mandatului de consilier local sau de consilier judetean, respectiv cea a suspendarii din calitatea de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales, pana la indeplinirea termenului in care hotararea consiliului prin care s-a constatat incetarea de drept a mandatului poate fi atacata de consilierul in cauza.
Astfel, consideram ca prin includerea acestei noi ipoteze legislative sunt acoperite, practic, toate situatiile in care mandatul consilierului local sau, dupa caz, judetean, trebuie sa inceteze de drept”, au explicat initiatorii.
1. La alineatul (2), dupa litera h1 se introduce o noua litera, h2, cu urmatorul cuprins:
„h2) suspendarea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales, pana la indeplinirea termenului prevazut de art. 9 alin (4).”
2. Alineatul (2.1) va avea urmatorul cuprins:
„(2.1) Cazul prevazut la alin. (2) h.1) si h.2) se aplica si viceprimarului”
3. Alineatul (4) va avea urmatorul cuprins:
„(4) In cazurile prevazute la alin. (2) lit. c)-e) si h.2) hotararea consiliului poate fi atacata de consilier, la instanta de contencios administrativ, in termen de 10 zile de la comunicare. Instanta se va pronunta in termen de cel mult 30 de zile. In acest caz, procedura prealabila nu se mai efectueaza, iar hotararea primei instante este definitiva si irevocabila”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<