Camera Deputatilor dezbate o propunere legislativa, inaintata de reprezentantii fostului grup PSD-PC, de completare a art. 9 din Legea 393/2004 privind Statutul alesilor locali.
„Prezenta propunere legislativa are ca obiect de reglementare completarea alin. (2) al art. 9 din Legea nr. 393/2004 cu o noua ipoteza normativa pentru situatia incetarii de drept a mandatului de consilier local sau de consilier judetean, respectiv cea a suspendarii din calitatea de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales, pana la indeplinirea termenului in care hotararea consiliului prin care s-a constatat incetarea de drept a mandatului poate fi atacata de consilierul in cauza.
Astfel, consideram ca prin includerea acestei noi ipoteze legislative sunt acoperite, practic, toate situatiile in care mandatul consilierului local sau, dupa caz, judetean, trebuie sa inceteze de drept”, au explicat initiatorii.
1. La alineatul (2), dupa litera h1 se introduce o noua litera, h2, cu urmatorul cuprins:
„h2) suspendarea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales, pana la indeplinirea termenului prevazut de art. 9 alin (4).”
2. Alineatul (2.1) va avea urmatorul cuprins:
„(2.1) Cazul prevazut la alin. (2) h.1) si h.2) se aplica si viceprimarului”
3. Alineatul (4) va avea urmatorul cuprins:
„(4) In cazurile prevazute la alin. (2) lit. c)-e) si h.2) hotararea consiliului poate fi atacata de consilier, la instanta de contencios administrativ, in termen de 10 zile de la comunicare. Instanta se va pronunta in termen de cel mult 30 de zile. In acest caz, procedura prealabila nu se mai efectueaza, iar hotararea primei instante este definitiva si irevocabila”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<