Rectorul si prorectorul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza", Adrian Iacob si Petrica Mihail Marcoci, au fost condamnati la inchisoare de Curtea de Apel Bucuresti. Sentinta, insa, a fost suspendata, chiar daca acestia au ajuns in fata judecatorilor pentru amenintari indirecte cu moartea la adresa unui jurnalist.
Instanta a dispus un termen de supraveghere de 4 ani, perioada in care cei doi trebuie sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala derulate de catre serviciul de probatiune sau organizate in colaborare cu institutii din comunitate.
De asemenea, Adrian Iacob si Petrica Mihail Marcoci vor presta munca neremunerata in folosul comunitatii, pe o durata de 120 de zile, in cadrul uneia dintre urmatoarele institutii: Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti sau Fundatia pentru Promovarea Sanctiunilor Comunitare.
Judecatorii au admis in parte actiunea civila formulata de Emilia Sercan, aceasta urmand sa primeasca 80.000 lei cu titlu de daune morale.
Decizia, totusi, nu este definitiva si poate fi atacata cu apel. Jurnalista a promis ca actiunea va continua.
In decembrie 2019,
DNA i-a trimis in judecata pe Adrian Iacob, la data faptei chestor de politie si rector al Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza", si Petrica Mihail Marcoci, la data faptei comisar sef de politie si prorector al Academiei, fiecare sub aspectul savarsirii infractiunii de instigare la santaj.
Procurorii anticoruptie noteaza ca, la sfarsitul lunii martie - inceputul lunii aprilie 2019, Adrian Iacob si Petrica Mihail Marcoci l-au determinat pe Gheorghe Adrian Barbulescu, subinspector in cadrul Academiei de Politie, sa transmita jurnalistei Emilia Sercan mesaje de amenintare pentru a o constrange sa inceteze investigatiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul Academiei, urmarind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesionala.
Concret, arata anchetatorii, Iacob si Marcoci i-ar fi cerut lui Gheorghe Adrian Barbulescu, profitand de ascendentul pe care li-l dadeau relatia de subordonare functionala, diferenta de varsta si de grad profesional, precum si de recunostinta acestuia pentru ca dupa absolvire fusese mentinut in cadrul Academiei, sa achizitioneze mai multe aparate de telefon second hand si cartele preplatite pentru a transmite mesaje de amenintare persoanei vatamate.