Dubla impunere este o grija uitata pentru romanii din Spania. Cei care muncesc in alte tari vor trebui, insa, sa-si depuna declaratiile aferente obligatorii.
O conventie de evitare a dublei impuneri intre Romania si Spania a fost semnata de curand, asadar romanii care lucreaza in Spania si spaniolii care lucreaza in Romania nu vor trebui sa isi mai faca vreo grija privind achitarea impozitelor aferente operatiunilor desfasurate in oricare dintre cele doua state. Chiar si asa, e important sa mentionam ca aceasta Conventie trebuie ratificata prin lege. Din fericire, alesii s-au miscat repede iar Senatul a dat deja votul final din Parlament. Proiectul de ratificare al Conventiei trebuie in momentul de fata sa fie promulgat de Presedinte si publicat in Monitorul Oficial. Un alt aspect legislativ de luat in calcul este faptul ca si Spania trebuie sa ratifice aceasta Conventie, iar datorita acestui fapt nu putem fi inca siguri de data la care se va aplica acest act.
Informatia pe care o cunoastem acum cu siguranta este ca de la data publicarii in Monitorul Oficial vor mai trece inca trei luni pana la intrarea in vigoare a prevederilor. Acest lucru a fost stipulat pentru a permite partenerilor spanioli sa transpuna si ei actul in legislatia lor nationala. In plus, statele semnatare trebuie sa notifice partenerul atunci cand actul a fost ratificat.
Conventia din prezent a fost incheiata in timpul mandatului lui Nicolae Ceausescu, asadar ea trebuia imbunatatita. Noul tratat incheiat intre Romania si Spania ii va ajuta pe cei care datoreaza impozite pentru venituri sa evite dubla impunere.
Cadrul de impunere propriu-zis are, bineinteles, legatura si cu rezidenta fiscala. Conform noii Conventii, in caz de conflict intre doua categorii avem cateva precizari expres privind determinarea resedintei fiscale:
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Conventia poate fi consultata integral AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri