Camera Deputatilor are in studiu un proiect de lege privind unele masuri pentru etichetarea produselor alimentare. „Cu toate ca legislatia actuala prevede in mod obligatoriu enumerarea aditivilor alimentari pe ambalajul sau eticheta produselor alimentare, o mare parte a consumatorilor nu au cunostinte suficiente pentru a intelege gradul de pericol si efectele negative pe care aditivii alimentari le pot avea pentru sanatate”, a motivat Staicu Dumitru Florian, initiatorul proiectului.
Acesta a propus un sistem de codare a alimentelor cu ajutorul culorilor, prin intermediul caruia le-ar fi mult mai usor consumatorilor sa aleaga alimentele sanatoase.
In functie de criteriile stabilite de Ministerul Sanatatii in urma unei analize a gradului de pericol pe care il prezinta aditivii alimentari prezenti in produsele alimentare, vor fi acordate trei tipuri de buline:
- bulina verde, asociata produselor alimentare sanatoase, care nu prezinta niciun risc pentru sanatate;
- bulina portocalie, asociata produselor alimentare care trebuie consumate cu moderatie pentru a nu afecta sanatatea consumatorilor;
- bulina rosie, asociata pentru produsele care contin aditivi alimentari periculosi pentru sanatate.
„Astfel, prin adoptarea acestui proiect de lege sunt satisfacute interesele consumatorului obisnuit, cu un nivel mediu de educatie, informatie si sanatate, ajutandu-l sa achizitioneze produse alimentare in mod responsabil, constient si rational”, a concluzionat senatorul PD-L.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<