Din datele existente in spatiul public referitoare la ancheta DNA care vizeaza mai multi magistrati din cadrul Tribunalului Bucuresti, nu rezulta ca incalcarea regulilor privind repartizarea aleatorie este cauzata de anumite deficiente ale sistemului ECRIS.
Acest sistem, ca si orice alt sistem informatic in care se opereaza prin introducerea de date si/sau completarea de campuri, este susceptibil de a fi manipulat prin actiunea umana, daca aceasta este exercitata cu rea credinta.
Toate modificarile la configurarile care se pot face la parametrii ce ar putea afecta repartizarea aleatorie sunt observabile la o verificare a sistemului. O parte din aceste modificari, insotite de motivari, se regasesc si in diverse registre tinute la nivelul instantei, iar concordanta dintre datele inregistrate scriptic si operatiunile efectuate in sistemul ECRIS poate fi verificata de catre Inspectia Judiciara.
In calitatea sa de administrator din punct de vedere tehnic al sistemului, Ministerul Justitiei a fost permanent preocupat de imbunatatirea si securizarea acestuia. La fiecare dezvoltare a sistemului Ministerul Justitiei se bazeaza pe personalul din instantele de judecata pentru a obtine cerintele si specificatiile referitoare la viitorul sistem. De-a lungul timpului, din punct de vedere al imbunatatirii protectiei la manipulare, au fost luate diverse masuri la nivelul sistemului judiciar. Arhitectura sistemului ECRIS este una de acum 10 ani, imbunatatirile care au fost facute de-a lungul timpului reprezentand adaugiri peste bazele create in versiunile 1 si 2 ale aplicatiei.
In mod concret, ultima actualizare majora a sistemului a fost lansata la 15 februarie 2013, cu ocazia intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila, iar de atunci au fost aduse si alte cateva plusuri de performanta.
In aceasta ultima versiune, sistemul ECRIS a fost modificat astfel incat introducerea mai multor dosare cu acelasi obiect, numele celor care formuleaza cererea si codul numeric personal al acestora, este automat semnalata de sistem. Conform Regulamentului de ordine interioara a instantelor, grefierul are obligatia de a verifica daca dosarele „clona” semnalate sunt introduse pentru a se obtine un rezultat predictibil al repartizarii aleatorii si, daca se dovedeste ca s-a urmarit manipularea sistemului, va directiona dosarul catre completul la care a fost repartizata automat prima actiune inregistrata.
Anterior acestui moment, limitarea fenomenului se putea face prin aplicarea cu rigoare a dispozitiilor Regulamentului de Ordine Interioara a instantelor de judecata, astfel cum au fost modificate prin Hotararea CSM 829/2011, si a prevederilor Codului de procedura penala, modificate prin Legea micii reforme, pentru a permite sanctionarea exercitarii cu rea credinta a drepturilor procesuale, inclusiv a dreptului la petitionare.
Precizam ca sistemul ECRIS nu poate fi utilizat de persoane „neautorizate”, acesta avand implementat un model de securitate axat pe utilizatori si roluri pe baza carora se acorda drepturi si permisiuni pentru diversele sectiuni ale sistemului. Categoriile de personal autorizate sa opereze in sistem si limitele in care aceastea pot opera sunt stabilite de instante, Ministerul Justitiei neavand atributii in domeniu. Ministerul Justitiei nu are nici atributii pentru verificarea modului de utilizare a sistemului ECRIS in fiecare instanta, aceasta competenta revenind Inspectiei Judiciare.
Sursa Ministerul Justitiei
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<