Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MODIFICARILE din Codul Rutier: cand au voie copiii pe scaunul din fata sau fara centura

MODIFICARILE din Codul Rutier: cand au voie copiii pe scaunul din fata sau fara centura
Modificarile din ultimii ani la Codul Rutier au adus schimbari importante vizavi de transportul copiilor in masina. Daca inainte regulile cereau doar ca minorii cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunii lor, iar cei sub 3 ani sa fie transportati doar in dispozitive de retinere omologate, legislatia actuala clarifica modul in care pot fi transportati in siguranta copiii in masina.

Codul rutier prevede ca transportul copiilor pe scaunul din fata ar trebui facut in mod exceptional si doar cu condita ca airbag-ul sa fie dezactivat. In acest caz, trebuie utilizat un scaun auto pentru copii omologat atat cu fata la sensul de mers cat si cu spatele la sensul de mers.

De asemenea, un copil care nu a ajuns inca la inaltimea de 135 de centimetri poate fi transportat in masina doar intr-un dispozitiv de fixare omologat, pe locurile din spate.

Copiii care depasesc aceasta inaltime trebuie sa poarte centuri de siguranta fixate in asa fel incat sa nu traverseze zona fetei sau a gatului. Cu o exceptie: este vorba despre copiii cu afectiuni grave, care au si un certificat medical in acest sens, in cazul carora este contraindicata fixarea cu centurile de siguranta.

Totodata, potrivit noilor reglementari, copiii mai mici de 3 ani trebuie supravegheati in masina de un adult, altul decat conducatorul auto.

OUG - Articolul 36
(1^3) Conducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii in varsta de pana la 3 ani in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta, cu exceptia celor destinate transportului public de persoane, precum si a taxiurilor daca in acestea din urma ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata, in conditiile prevazute in regulament. Copiii cu varsta de peste 3 ani, avand o inaltime de pana la 150 cm, pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta doar daca ocupa, pe timpul transportului, orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.

Regulamentul rutier – Articolul 97

1. Copiii cu o inaltime de pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta pentru conducator si pasageri, denumite in continuare sisteme de siguranta, doar daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul.
1.1. Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul transportului in autovehicule destinate transportului public de persoane, precum si in taxi, daca in acesta din urma copilul ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata. Transportul copilului in varsta de pana la 3 ani, in acest caz, se realizeaza sub supravegherea unei persoane, alta decat conducatorul de autovehicul.
1.2. Copiii cu o inaltime de peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul.
1.3. Prin dispozitiv de fixare in scaun pentru copii, in sensul prezentului articol, se intelege un ansamblu de componente capabil sa fixeze un copil in pozitia sezut sau culcat, care poate cuprinde o combinatie de chingi ori elemente flexibile cu o catarama de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere si, in unele cazuri, un scaun suplimentar si/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori un sistem constituit dintr-un dispozitiv partial de fixare in scaun utilizat impreuna cu centura de siguranta cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi, fara a se limita la acestea, scaun de siguranta pentru copii, perna de inaltare, care poate fi folosita impreuna cu o centura de siguranta pentru adulti, portbebe-cosulet pentru sugari, scaun pentru sugari, chinga de ghidare, precum si centura si sisteme de centuri pentru copii.
1.4. Dispozitivul de fixare in scaun pentru copii prevazut la alin. (1) si (12) trebuie sa fie omologat si adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Clasificarea, reglementarile privind standardele de omologare si utilizarea acestor dispozitive in functie de grupele de masa si componenta sistemelor sunt prevazute in anexa nr. 1F.
1.5. Dispozitivul de fixare in scaun pentru copii se instaleaza pe locurile din spate ale autovehiculului, in conformitate cu instructiunile de montare furnizate de catre producatorul acestuia, cum ar fi manual, prospect sau publicatia electronica cu instructiuni care indica in ce mod si in care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul in conditii de siguranta.
1.6. Prin exceptie de la prevederile alin. (15), tipurile de dispozitiv de fixare in scaun pentru copii care, potrivit instructiunilor producatorului, pot fi montate inclusiv pe locul din fata destinat pasagerilor prin orientarea cu fata spre directia opusa directiei normale de deplasare a autovehiculului se instaleaza pe acest loc doar in situatia in care conducatorul dezactiveaza airbagul frontal corespunzator locului, chiar si in cazul autovehiculului prevazut cu un mecanism care detecteaza in mod automat prezenta dispozitivului instalat si blocheaza declansarea airbagului frontal corespunzator locului, sau daca autovehiculul nu este echipat cu airbag frontal corespunzator locului.
1.7. Dispozitiile prevazute la alin. (16) se aplica in mod corespunzator si in cazul tipurilor de dispozitiv de fixare in scaun pentru copii care, potrivit instructiunilor producatorului, pot fi montate inclusiv pe locul din fata destinat pasagerilor prin orientarea cu fata spre directia normala de deplasare a autovehiculului.
1.8. Se excepteaza de la obligatia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranta pe timpul transportului copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea acestor sisteme de siguranta.
1.9. Transportul copilului in conditiile prevazute la alin. (18) se realizeaza pe locurile din spate ale autovehiculului. In cazul copilului in varsta de pana la 3 ani, transportul se realizeaza sub supravegherea unei persoane, alta decat conducatorul de autovehicul.
1.10. Conducatorul de autovehicul care transporta un copil in conditiile prevazute la alin. (18) are obligatia sa aiba asupra sa certificatul medical, in continutul caruia trebuie sa fie mentionata durata de valabilitate a acestuia. Dispozitiile prevazute la alin. (6) se aplica in mod corespunzator.

2. Copiii in varsta de pana la 3 ani nu pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta.
2.1. Prin exceptie de la prevederile alin. (2), copiii in varsta de pana la 3 ani pot fi transportati sub supravegherea unei persoane, alta decat conducatorul de autovehicul, in autovehicule destinate transportului public de persoane, precum si in taxi daca in acesta din urma ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.
2.2. Prin exceptie de la prevederile alin. (2), copiii in varsta de pana la 3 ani pentru care este eliberat certificatul medical prevazut la alin. (18) sunt transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta pe locurile din spate ale acestuia, sub supravegherea unei persoane, alta decat conducatorul de autovehicul. Dispozitiile prevazute la alin. (110) se aplica in mod corespunzator.
2.3. Copiii cu varsta de peste 3 ani, avand o inaltime de pana la 150 cm, pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta doar daca ocupa, pe timpul transportului, orice alt loc decat cel de pe scaunele din fata.
Se interzice conducatorilor de autovehicule, precum si persoanelor care ocupa scaunul din fata sa tina in brate animale in timpul deplasarii pe drumurile publice.

Se excepteaza de la obligatia de a purta centura de siguranta:
- conducatorii de autoturisme pe timpul executarii manevrei de mers inapoi sau care stationeaza;
- femeile in stare vizibila de graviditate;
- conducatorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, in regim de taxi, cand transporta pasageri;
- persoanele care au certificat medical in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta;
- instructorii auto, pe timpul pregatirii practice a persoanelor care invata sa conduca un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autoritatii competente in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere.

Persoanele prevazute la alin. (4) lit. d) sunt obligate sa aiba asupra lor certificatul medical, in continutul caruia trebuie sa fie mentionata durata de valabilitate a acestuia.

Afectiunile medicale pentru care se acorda scutire de la portul centurii de siguranta, precum si modelul certificatului medical se stabilesc prin ordin al ministrului sanatatii publice, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 25 Mai 2022
Votati articolul "MODIFICARILE din Codul Rutier: cand au voie copiii pe scaunul din fata sau fara centura":
Rating:

Nota: 4.13 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre transportul copiilor in masina
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016