Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a subliniat miercuri seara printr-un mesaj publicat pe o retea de socializare ca abuzurile angajatorilor pot fi oprite doar daca sunt reclamate. Oficialul a oferit si explicatii suplimentare cu privire la lucrurile pe care le are acum in vedere.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, transmite prin intermediul unui mesaj publicat pe o retea de socializare ca abuzurile angajatorilor nu pot fi oprite daca angajatii nu spun nimic despre ele. Oficialul a oferit aceasta precizare in contextul in care mai multi romani au plecat la munca sezoniera in Germania si acolo s-au confruntat cu situatii neadecvate unei munci corecte.
"Orice eventual abuz al angajatorilor (germani, romani etc., practic indiferent unde muncesc romanii) trebuie stopat, dar nu se pot stopa aceste abuzuri decat in masura in care angajatii romani, pe langa faptul ca este bine sa plece cu forme legale, fac plangeri. Si le asuma, nu le trimit anonime. Am cerut atasatilor de munca sa solicite institutiilor de control din aceste tari sa fie afisat, la vedere, un Formular de sesizari in limba romana", a scris Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii le-a transmis romanilor care pleaca la munca in strainatate sa aiba grija ce se stipuleaza in contractele pe care le semneaza.
"De zile bune sunt atenta, cer informatii despre romanii care au plecat sau urmeaza sa plece la munca in Germania, prima tara europeana care a relaxat conditiile de intrare in tara, la munca, pentru muncitorii agricoli sezonieri. Nu m-am grabit sa comunic, am cerut si verificat informatii din sursa directa/oficiala. Am inteles ca decizia a peste 2.000 de romani a fost sa plece sa lucreze in diferite landuri din Germania, fiindu-le permis acest lucru. Cum au plecat cel putin cei care au plecat pana acum anume fiind contactati direct, ei, rudele acestora sau prin diferite persoane de contact, de catre angajatorii din Germania fara sa solicite sprijin de la Agentiile (private) de Plasare a Fortei de Munca reprezinta tot decizia acestor oameni. Fiecare stie ce este mai bine pentru sine. Eu spun doar ca bine este sa plece cu forme legale, sa aiba grija ce contracte semneaza, sa se informeze inainte sa plece. Nu pot sa nu o spun si aici: indiferent unde lucreaza (sunt oameni care lucreaza in prezent peste tot in Romania; merg la lucru in fiecare zi) toti cei care muncesc trebuie sa isi ia toate masurile de preventie si de protectie in aceasta perioada", a mentionat Violeta Alexandru.
In context, aceasta a subliniat ca a cerut Inspectoratelor Teritoriale de Munca sa verifice in aceasta perioada orice abuz transmis de angajatii romani.
"(...) promovez in paralel cu importanta muncii cu forme legale si obligatiile pe care - daca oamenii au apelat la acestea - Agentiile de Plasare de Forta de Munca le au pentru asigurarea legalitatii la plecare. Anume trebuie sa se asigure ca in contractele romanilor pe care ii asista sunt toate clauzele prevazute de legea romaneasca referitoare la munca sezoniera in strainatate. Orice abuz sesizat inainte de plecare trebuie imediat comunicat Inspectoratelor Teritoriale de Munca, entitati carora le-am subliniat, intr-o recenta videoconferinta la nivelul tarii, ca trebuie sa acorde atentie pentru verificarea respectarii legii in acest domeniu, in general si in aceasta perioada, in special. Pe hartie, legislatia este cuprinzatoare, la acest capitol. Tin sa se respecte!", a transmis Violeta Alexandru.
Pe de alta parte, Violeta Alexandru a anuntat ca a inceput discutii cu Ministerul Muncii din Germania pentru controlarea respectarii legislatiei locale privind lucratorii romani din aceasta tara.
Cititorii E-Juridic trebuie sa retina doua lucruri esentiale, daca se afla in postura de angajati:
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Angajatorii care citesc E-Juridic trebuie sa aiba in vedere doua lucruri importante, daca vor sa opereze legal:
Noi va punem la dispozitie Codul muncii actualizat care cuprinde si explicatii ale unora dintre cele mai importante spete din Romania. Il puteti obtine dand click AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri