Recent, in atentia specialistilor in legislatia muncii a fost supus un caz practic important pentru responsabilii HR. In concret, salariatul a efectuat toate zilele de concediu pentru anul in curs, insa contractul sau a incetat la finalul lunii septembrie. Angajatorul doreste sa retina din salariul angajatului indemnizatia de concediu de odihna incasata in mod necuvenit.
In mod evident, angajatorului i se interzice sa efectueze retineri din salariul angajatilor in lipsa unei hotarari judecatoresti care sa dispuna acest lucru.
Acolo unde exista prejudicii comise de salariati sau cand acestia incaseaza sume banesti in mod necuvenit, ei sunt obligati sa restituie sumele aferente la casieria unitarii, in numerar, sau sa ii restituie prin cont bancar, conform cu intelegerea dintre parti.
In cazul nostru, salariatului i-a incetat contractul de munca la finalul lunii septembrie. Are 9 luni lucrate in 2015, cu program de luni pana vineri. Nu conteaza daca are contract cu timp partial pentru ca regula duratei minime a concediului de odihna este aceeasi si daca avem program de 8 ore pe zi, si daca avem program de 2 ore pe zi. Important este sa retinem ca durata concediului de odihna se calculeaza pe zile lucrate, nu pe ore.
In cazul expus mai sus, avem urmatorul calcul de zile de concediu de odihna:
21 de zile de CO minim pe an: 12 luni ale anului = 1,75 de zile pe luna lucrata
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
1,75 de zile x 9 luni (septembrie) = 15,75 de zile. Rotunjim la 16 zile cuvenite pentru salariatul al carui CIM a incetat la finalul lunii septembrie.
Daca salariatul a efectuat 21 de zile de CO, va trebui sa restituie indemnizatia de CO aferenta pentru 5 zile. Suma se restituie la casieria unitatii, de catre salariat. Nu se vor efectua retineri din salariu in lipsa unei hotarari judecatoresti aferente. Daca salariatul nu este de acord sa restituie suma de bani incasata in mod necuvenit, angajatorul poate duce aceasta situatie in fata instantei.
Cititi si:
Litigii de munca in Romania. Obiectele cel mai des intalnite in instanta
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri