Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2022 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ASF a publicat modelul de cerere-cadru prin care te poti retrage de la Pilonul II

Actualizare 14.03.2019 Modificarea Normei din 2015 a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat pentru a permite si retragerea participantilor a fost publicata marti in Monitorul Oficial.

Astfel, Norma 4/2019 va permite participantilor sa se retraga din fondurile de pensii administrate privat, conform OUG 114, dupa cum am anticipat mai jos. 

STIREA INITIALA

OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene a instituit o posibilitate prin care persoanele care au contribuit Pilonul II de pensii sa isi poata retrage banii si sa ii mute in fondul de pensii public administrat de stat. Acum Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat un model de cerere prin care acest lucru se poate face. 

Art. 81 din OUG nr. 114/2018 stabileste urmatoarele:
"(...)

3.  La articolul 32, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:
"(6) O persoana participanta la un fond de pensii poate opta, pe baza de cerere individuala, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, sa se transfere la sistemul public de pensii. Fondurile detinute pana la data transferului raman in contul personal al participantului pana la deschiderea dreptului la pensia privata."

4.  La articolul 35, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 35


(1) Dupa aderare sau repartizare, participantii sunt obligati sa contribuie la un fond de pensii si nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toata perioada pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii, pana la deschiderea dreptului la pensia privata decat la cererea expresa a acestora."

(...)"

Asadar, avand in vedere faptul ca persoanele interesate sa-si mute banii stransi din Pilonul II in Pilonul I pot face acest lucru, ASF a publicat spre consultare publica Norma pentru modificarea si completarea Normei nr. 1/2015 privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat. Aceasta include in Anexa nr. 2 si modelul de cerere-cadru privind incetarea platii contributiei catre Pilonul II. Actele pot fi descarcate si consultate in format .PDF mai jos. 

"CERERE-CADRU
privind incetarea platii contributiei


1. Datele de identificare si de contact ale participantului
Numele si prenumele ........................................
Cod numeric personal (CNP) . . . . . . . . . ., B.I./C.I. seria . . . . . . . . . . nr. . . . . . . . . . ., eliberat(a) la data de . . . . . . . . . . de catre . . . . . . . . . . Data nasterii (zz/ll/aaaa) . . . . . . . . . .


2. Datele de contact ale participantului
Adresa de domiciliu si/sau resedinta. . . . . . . . . . (localitatea, judetul/sectorul, strada, numarul, blocul, scara, etajul, apartamentul, codul postal)
Adresa de corespondenta . . . . . . . . . . (localitatea, judetul/sectorul, strada, numarul, blocul, scara, etajul, apartamentul, codul postal)
Numarul de telefon : fix . . . , mobil. . . . . . . . . ., adresa de e-mail . . . . . . . . . .


3. Date privind calitatea de participant
Seria ..... nr. .... actului individual de aderare
Denumirea fondului de pensii administrat privat . . . . . . . . . . administrat de . . . . . . . . . . (denumirea administratorului)
Adresa administratorului . . . . . . . . . . (localitatea, judetul/sectorul, strada, numarul, blocul, scara, etajul, apartamentul, codul postal)
Denumirea angajatorului . . . . . . . . . ., CIF/CUI . . . . . . . . . .
Denumirea casei de pensii la care este inregistrat participantul ...


4. Documente necesare

Copia actului de identitate valabil la data depunerii cererii.


5. Declaratia participantului:
a. Declar pe propria raspundere ca am semnat aceasta cerere in vederea incetarii platii contributiei individuale la fondul de pensii administrat privat ...............(denumirea fondului), in conformitate cu prevederile art. 81 pct. 3 si 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene.
b. Am luat cunostinta ca ... (denumirea administratorului) prelucreaza datele mele cu caracter personal, astfel:
b.1. In vederea indeplinirii obligatiilor sale legale rezultand din administrarea fondului de pensii administrat privat (... denumirea fondului) conform prevederilor din Legea nr. 411/2004, republicata cu modificarile si completarile ulterioare si a normelor emise in aplicarea acesteia;
b.2. In vederea indeplinirii obligatiilor administratorului ca urmare a incheierii actului individual de aderare, pentru gestionarea relatiei cu participantii, inclusiv solutionarea cererilor, sesizarilor si reclamatiilor ce ii sunt adresate;
b.3. In scopuri de marketing direct si publicitate, in situatia in care imi voi da acordul in viitor pentru prelucrarea datelor cu caracter personal in acest sens.

In vederea indeplinirii scopurilor de prelucrare mentionate mai sus, administratorul prelucreaza datele pe care le furnizez in mod direct.


Este posibil ca administratorul sa prelucreze si date care nu sunt generate pe baza informatiilor furnizate direct de catre mine.


Refuzul de furnizare a datelor cu caracter personal va pune administratorul in imposibilitatea de a oferi produse de pensii private si servicii in legatura directa cu acestea, conform prevederilor legale.


In contextul desfasurarii obiectului sau de activitate, administratorul poate sa dezvaluie o parte sau toate categoriile de date cu caracter personal catre autoritati publice, agentii de marketing ai fondurilor de pensii, alti administratori de pensii private, angajatori, banci depozitare, furnizori, precum si pentru respectarea oricaror obligatii legale.


Administratorul va prelucra datele cu caracter personal pe durata desfasurarii relatiilor contractuale rezultand din actul de aderare, precum si ulterior in aplicarea prevederilor legale.


Inteleg ca potrivit legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, beneficiez de urmatoarele drepturi: dreptul la informare, dreptul de acces, dreptul la rectificare, dreptul la stergerea datelor (“dreptul de a fi uitat”) - in masura in care sunt indeplinite conditiile prevazute de lege, dreptul la restrictionarea prelucrarii, dreptul la portabilitatea datelor, dreptul la opozitie, dreptul de a nu face obiectul unor decizii bazate exclusiv pe prelucrarea automata, inclusiv crearea de profiluri, si dreptul de a ma adresa cu o plangere Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.


Pot exercita aceste drepturi, printr-o cerere adresata (...) (denumirea administratorului), prin urmatoarele modalitati de contact (...).


Am luat cunostinta ca informatiile detaliate despre prelucrarea datelor cu caracter personal se gasesc in (...).

Ma oblig ca, in termen de 30 de zile calendaristice de la aparitia oricaror modificari ale datelor de identificare sau de contact, sa informez administratorul fondului de pensii administrat privat.

Participant, (numele si prenumele)
.......................................................................
(semnatura)
Data . . . . .
(zz/ll/aaaa)"

 

Proiectul de modificare a Normei nr. 1/2015 in care este inclusa si modelul de cerere in format .PDF poate fi descarcat dand click AICI!

Nota explicativa privind aprobarea proiectului pentru modificarea Normei ASF nr. 1/2015 poate fi descarcata in format .PDF dand click AICI!

Finalmente, va reamintim ca in privinta modificarii contributiilor la Pilonul II de pensii au fost trase mai multe semnale de alarma pe care le puteti consulta dand click AICI

 

Atentie! Pana la aprobarea Normei de modificare a Normei nr. 1/2015 si publicarea ei in Monitorul Oficial, acest act NU SE AFLA IN VIGOARE. Ne asteptam, insa, ca procesul de modificare intreprins de ASF si publicare in Monitorul Oficial sa se desfasoare rapid si nu va dura mult pana aceasta cerere va putea fi folosita de cei interesati sa isi mute banii din Pilonul II in Pilonul I, desi expertii in domeniul financiar NU recomanda acest lucru. 


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriTi-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "ASF a publicat modelul de cerere-cadru prin care te poti retrage de la Pilonul II":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Poate sunteti interesat si de:

©2022 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2022

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016