Firmele ar putea fi obligate prin lege sa angajeze pensionari care vor sa se reintoarca pe piata fortei de munca.
Un nou proiect de lege creeaza emotie in randul firmelor din Romania. Propunerea stabileste ca "societatile comerciale cu capital privat care la finalul ultimului an fiscal au avut o cifra de afaceri mai mare de 5.000.000 lei sunt obligate sa angajeze din randul pensionarilor, cu contract individual de munca, persoane cu experienta, cu titlul de consilier in domeniile de activitate ale societatii comerciale respective".
Semnatarii proiectului de lege sustin ca recompensa la varsta pensionarii este inechitabila si insuficienta, in contextul in care majorarea pensiilor nu este acoperitoare dinamicii preturilor.
"Pensionarii devin din ce in ce mai saraci comparativ cu ceilalti membri ai societatii, iar pentru o mica parte dintre ei venitul suplimentar reprezinta o reala sursa de existenta, fiind directionat pentru acoperirea cheltuielilor de intretinere, sanatate si alimentatie", se precizeaza in expunerea de motive.
Alesii argumenteaza ca reintegrarea pe piata muncii a pensionarilor trebuie privita si dintr-o alta perspectiva: "experienta profesionala dobandita de persoanele pensionate reprezinta o resursa nationala obiectiva, usor de fructificat si extrem de utila economiei si societatii romanesti in ansamblu".
"Reintegrarea pe piata muncii a pensionarilor care doresc sa isi continue/reia activitatea in domeniile in care au acumulat zeci de ani de experienta - atingand un standard ridicat al cunostintelor si deprinderilor profesionale - reprezinta o soiutie atat pentru depasirea deficitului fortei de munca, cat si pentru refacerea coeziunii sociale", mai spus parlamentarii despre acest proiect de lege.
Cei care au semnat pentru aceasta initiativa sunt: Melescanu Teodor-Viorel - senator ALDE; Baisanu Stefan-Alexandru - deputat Independent; Caprar Dorel-Gheorghe - deputat PSD; Durbaca Eugen - deputat Independent; Gavrilescu Gratiela Leocadia - deputat Independent; Gerea Andrei Dominic - deputat ALDE; Paraschiv Rodica - deputat PSD
Conform proiectului de act normativ, pentru pensionarii care urmeaza a fi angajati de firmele care au avut o cifra de afaceri mai mare de 5.000.000 de lei nu se datoreaza contributii de asigurari sociale si contributia de asigurare de sanatate pentru partea de din salariu mai mici sau egala cu castigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. In momentul de fata, acesta salariu are valoarea setata prin lege la 5.429 de lei.
Surprinzator pentru afaceristi, insa, este introducerea principiului paritatii. Astfel, numarul de pensionari care vor fi angajati drept consilieri va trebui sa fie de minim 1 la fiecare 5 angajati. In cazul in care firmele nu respecta aceasta obligatie, ITM va constata neindeplinirea acesteia. Nu sunt prevazute contraventii, insa.
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Fise distractive pentru gradinita
Firmele care au avut o cifra de afaceri de sub 5.000.000 lei nu sunt obligate sa angajeze pensionari pe postul de consilier, dar au si ele posibilitatea de a face acest lucru respectand limita de 1 pensionar-consilier la fiecare 3 angajati care n-au atins varsta iesirii din campul fortei de munca.
Articolul 4 al proiectului de lege stabileste ca actul va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial. Dupa cum bine stim, acest lucru este neconstitutional. Orice proiect de lege care ajunge pana la publicarea in Monitorul Oficial se aplica la 3 zile dupa aparitia in publicatia nationala sau, dupa caz, cand se prevede un termen mai indelungat.
Alte detalii nu sunt oferite si nici nu avem parte de explicatii suplimentare.
Atentie! Prevederile de mai sus nu se afla in vigoare!
Momentan, proiectul de lege a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat.
Procedura de urgenta nu a fost solicitata.
Punctul de vedere al Guvernului nu a fost cerut.
Pentru a se aplica aceasta noua obligatie pentru firme este nevoie de votul senatorilor, al deputatilor, de promulgarea presedintelui si de publicarea in Monitorul Oficial!
Vom actualiza acest articol cu informatiile relevante de indata ce vor fi acestea disponibile.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE