Aici insasi reglementarea aduce o solutie, anume ca incetarea contractului de munca se poate face fara motivare.
Este o procedura simplificata, atat pentru salariat, cat si pentru angajator.
Daca tineti neaparat la motivarea deciziei, trebuie sa aveti in vedere ca, cel putin angajatorului, aceasta ii poate aduce deservicii, deoarece salariatul nemultumit poate „demonta” motivele in fata instantei, incercand sa demonstreze ca renuntarea la contract de catre angajator este abuziva. Un caz recent: salariata incheiase cu parata, in calitate de angajator, un contract individual de munca, prin care s-a stabilit o perioada de proba de 30 de zile calendaristice. Pana la implinirea acestui termen de 30 de zile i-a fost inmanata de parata notificarea prin care i s-a comunicat incetarea contractului individual de munca.
Salariata a mentionat in fata instantei ca nu a contestat incetarea contractului ca urmare a denuntarii, ci contesta constatarea unei fapte culpabile ce-i lezeaza imaginea ca urmare a inscrierii ei in carnetul de munca1. Instanta a respins actiunea, dar este de retinut ca un astfel de litigiu nu ar fi existat daca nu s-ar fi consemnat motivul denuntarii contractului.
Deci, daca legea nu cere motivare… nu o mai dati!
Aceasta cu atat mai mult cu cat tot practica judiciara s-a pronuntat in sensul ca aprecierea de catre angajator a aptitudinilor si pregatirii profesionale a salariatului nu cade sub cenzura instantei, angajatorul fiind cel mai in masura sa aprecieze necesitatile in raport cu specificul postului, cu exigentele si eficienta impusa de acesta (Curtea de Apel Ploiesti, dec. civ. nr. 1142/16.04.1999).
Jr. Horatiu Sasu
___________
1 Curtea de Apel Bucuresti, Sectia civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 2904/R/2006, in Al. Ţiclea, Dreptul muncii. Curs universitar, 2007, pag. 123.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<