Cererea de chemare in judecata poate fi completata sau modificata, sub sanctiunea decaderii, conform art. 199 alin. (1) Cod de proc. civ., pana la primul termen de judecata la care partea a fost legal citata.
Prin urmare, reclamantul poate formula o cerere completatoare sau modificatoare, astfel incat cadrul procesual stabilit initial prin cererea de chemare in judecata poate fi modificat, iar pretentiile reclamantului pot fi completate sau modificate. In acest caz, instanta dispune amanarea pricinii si comunicarea cererii modificate paratului, in vederea facerii intampinarii.
Conform art.199 alin. (2) Cod de procedura civila, cererea nu se socoteste modificata si nu se va da termen, ci se vor trece in incheierea de sedinta declaratiile verbale facute in instanta:
1. cand se indreapta greselile materiale din cuprinsul cererii;
2. cand reclamantul mareste sau micsoreaza catimea obiectului cererii;
3. cand cere valoarea obiectului pierdut sau pierit;
4. cand se inlocuieste cererea in constatare printr-o cerere pentru realizarea dreptului sau dimpotriva, in cazul in care cererea in constatare poate fi primita.
Din acest text de lege rezulta ca orice precizare cu privire la cererea initiala va putea fi facuta oricand in cursul judecatii. De altfel, este des intalnita in practica situatia in care valoarea obiectului sau suprafata terenului este stabilita abia dupa efectuarea expertizei tehnice de specialitate astfel incat abia dupa aceea reclamantul poate preciza cuantumul exact al valorii pe care o solicita ori suprafata de teren revendicata etc.
Ultima situatie este aceea prin care o cerere in constatare este inlocuita de o cerere in realizarea dreptului sau o cerere in realizarea dreptului este inlocuita cu o cerere in constatare. Cererea pentru constatarea existentei sau neexistentei unui drept nu poate fi primita daca partea poate cere realizarea dreptului. Un exemplu ar fi acela cand reclamantul, in loc sa uzeze de o lege speciala care-i confera posibilitatea realizarii dreptului (cum ar fi Lega 10/2001), formuleaza o cerere in constatare in baza dispozitiilor Codului de procedura civila.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<