Cererea de chemare in judecata poate fi completata sau modificata, sub sanctiunea decaderii, conform art. 199 alin. (1) Cod de proc. civ., pana la primul termen de judecata la care partea a fost legal citata.
Prin urmare, reclamantul poate formula o cerere completatoare sau modificatoare, astfel incat cadrul procesual stabilit initial prin cererea de chemare in judecata poate fi modificat, iar pretentiile reclamantului pot fi completate sau modificate. In acest caz, instanta dispune amanarea pricinii si comunicarea cererii modificate paratului, in vederea facerii intampinarii.
Conform art.199 alin. (2) Cod de procedura civila, cererea nu se socoteste modificata si nu se va da termen, ci se vor trece in incheierea de sedinta declaratiile verbale facute in instanta:
1. cand se indreapta greselile materiale din cuprinsul cererii;
2. cand reclamantul mareste sau micsoreaza catimea obiectului cererii;
3. cand cere valoarea obiectului pierdut sau pierit;
4. cand se inlocuieste cererea in constatare printr-o cerere pentru realizarea dreptului sau dimpotriva, in cazul in care cererea in constatare poate fi primita.
Din acest text de lege rezulta ca orice precizare cu privire la cererea initiala va putea fi facuta oricand in cursul judecatii. De altfel, este des intalnita in practica situatia in care valoarea obiectului sau suprafata terenului este stabilita abia dupa efectuarea expertizei tehnice de specialitate astfel incat abia dupa aceea reclamantul poate preciza cuantumul exact al valorii pe care o solicita ori suprafata de teren revendicata etc.
Ultima situatie este aceea prin care o cerere in constatare este inlocuita de o cerere in realizarea dreptului sau o cerere in realizarea dreptului este inlocuita cu o cerere in constatare. Cererea pentru constatarea existentei sau neexistentei unui drept nu poate fi primita daca partea poate cere realizarea dreptului. Un exemplu ar fi acela cand reclamantul, in loc sa uzeze de o lege speciala care-i confera posibilitatea realizarii dreptului (cum ar fi Lega 10/2001), formuleaza o cerere in constatare in baza dispozitiilor Codului de procedura civila.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<