Cererea de chemare in judecata poate fi completata sau modificata, sub sanctiunea decaderii, conform art. 199 alin. (1) Cod de proc. civ., pana la primul termen de judecata la care partea a fost legal citata.
Prin urmare, reclamantul poate formula o cerere completatoare sau modificatoare, astfel incat cadrul procesual stabilit initial prin cererea de chemare in judecata poate fi modificat, iar pretentiile reclamantului pot fi completate sau modificate. In acest caz, instanta dispune amanarea pricinii si comunicarea cererii modificate paratului, in vederea facerii intampinarii.
Conform art.199 alin. (2) Cod de procedura civila, cererea nu se socoteste modificata si nu se va da termen, ci se vor trece in incheierea de sedinta declaratiile verbale facute in instanta:
1. cand se indreapta greselile materiale din cuprinsul cererii;
2. cand reclamantul mareste sau micsoreaza catimea obiectului cererii;
3. cand cere valoarea obiectului pierdut sau pierit;
4. cand se inlocuieste cererea in constatare printr-o cerere pentru realizarea dreptului sau dimpotriva, in cazul in care cererea in constatare poate fi primita.
Din acest text de lege rezulta ca orice precizare cu privire la cererea initiala va putea fi facuta oricand in cursul judecatii. De altfel, este des intalnita in practica situatia in care valoarea obiectului sau suprafata terenului este stabilita abia dupa efectuarea expertizei tehnice de specialitate astfel incat abia dupa aceea reclamantul poate preciza cuantumul exact al valorii pe care o solicita ori suprafata de teren revendicata etc.
Ultima situatie este aceea prin care o cerere in constatare este inlocuita de o cerere in realizarea dreptului sau o cerere in realizarea dreptului este inlocuita cu o cerere in constatare. Cererea pentru constatarea existentei sau neexistentei unui drept nu poate fi primita daca partea poate cere realizarea dreptului. Un exemplu ar fi acela cand reclamantul, in loc sa uzeze de o lege speciala care-i confera posibilitatea realizarii dreptului (cum ar fi Lega 10/2001), formuleaza o cerere in constatare in baza dispozitiilor Codului de procedura civila.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<