In conformitate cu dispozitiile Legii 40/2011 , act normativ ce va intra in vigoare la 1 mai 2011, art. 194 si art. 195 alin. (1) din Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare, vor fi modificate in urmatorul sens:
"Art. 194:
(1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat."
"Art. 195:
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 194 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional."
Asadar, legiuitorul nu prevede criteriile pe baza carora angajatorul impreuna cu salariatul stabilesc perioada pentru care salariatul nu poate avea initiativa incetarii CIM in cazul in care formarea profesionala este initiata de angajator, iar acesta din urma suporta cheltuielile ocazionate formarea profesionala a salariatului sau.
Esentiala insa in viziunea legiuitorului negocierea dintre angajator si salariat, lasand partilor raportului de munca deplina libertate in privinta stabilirii de comun acord a perioadei pentru care salariatul nu poate avea initiativa incetarii CIM atata vreme cat prin act aditional incheiat intre parti se va stabili aceasta perioada, asa cu prevede art. 195 alin. (1) din Codul muncii astfel cum va fi modificat prin Legea 40/2011.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In cazul in care angajatul este condamnat cu inchisoare cu executare, isi anunta seful telefonic ca nu mai ajunge la munca din aceasta cauza, care este data de incetare a contractului de munca, ziua in care s-a pronuntat instanta? De asemenea cum se aduce la cunostinta angajatului decizia de incetare a contractului de munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care angajatorul are nevoie sa schimbe repartizarea programului de munca in cadrul unei luni, se poate schimba cu mijlocul lunii in noul REGES online si daca da, cum se opereaza? Exemplu: la data de 01.06.2025 un angajat cu norma de lucru de 8 ore/zi si repartizarea programului de lucru de 8 ore in schimburi a cate 3 ture, incepand cu data de 10.06 se doreste repartizarea programului de lucru la 12/24, 12/48 pana la data de 15.06, iar cu data de 16.06 se doreste repartizarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariat cu CIM suspendat, temei suspendare: exercitarea unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata perioada mandatului. Interval suspendare: 9 august 2013. Intre timp salariatul incepand cu data de 14 martie 2025 a indeplinit conditiile pentru pensie limita de varsta insa angajatorul a omis reactivarea si desfacerea CIM ului. Cum se va proceda? cu ce data se va face reactivarea si totodata incetarea CIM ului de catre angajator, cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<