Premierul Marcel Ciolacu a anuntat, marti, doua modificari legislative care vor afecta veniturile angajatilor si pensionarilor.
Potrivit unor declaratii facute la finalul unei vizite de lucru la Craiova, Guvernul intentioneaza sa taie sporul acordat angajatilor care lucreaza in proiecte de atragere a fondurilor europene pe perioada concediului de odihna. Totodata, Executivul va ridica pragul de la care impoziteaza pensiile la 3.000 de lei.
"Sporul de fonduri europene se taie cand pleci in concediu"
Sporul acordat angajatilor care lucreaza in proiecte de atragere a fondurilor europene nu le va mai fi dat acestora pe perioada concediului de odihna, a declarat, marti, prim-ministrul Marcel Ciolacu.
"Se taie acel spor cand pleci in concediu. Atragi fonduri europene in concediu? Daca dumneavoastra credeti ca e o abordare incorecta, sa spuneti. Concediul e concediu, ai salariu de baza pentru care lucrezi, pentru care primesti concediu, si ai un spor pentru atragerea de fonduri europene", a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul a punctat ca in sistemul public trebuie sa fie indicatori de performanta.
"Va mai anunt ceva, chiar daca suntem in campanie electorala si chiar daca mi-am anuntat candidatura, in sistemul public trebuie sa fie indicatori de performanta. (...) Asta inseamna un stat... platesc, iti dau un spor de 50%, dar vreau sa vad si cate fonduri ai atras, cate proiecte ai deblocat. Acest lucru trebuie sa-l faci lunar. Noi am mers pe un spor de 50%, nu pe un spor de pana la 50%, ca sa fie atribuit in functie de performanta. Nu e nicio austeritate, e un lucru cat se poate de normal. Nu stiu cat de legal este sau a fost pana acum sa primesti spor de atragere de fonduri europene la salariul de baza, dar tu sa fii in concediu", a afirmat Ciolacu.
"Neimpozitarea pensiilor pana la 3.000 de lei este o masura "corecta"
Intrebat daca Guvernul va lua masura neimpozitarii pensiilor pana la 3.000 de lei, Ciolacu a explicat ca acest prag a fost trecut prin recalculare de aproximativ 800.000 de persoane. In prezent, pragul de impozitare a pensiilor este de 2.000 lei.
"Da, pentru ca a fost trecut acel prag de aproximativ 800.000 de persoane. Si am vorbit si cu doamna ministru (al Muncii), am avut intalnire si cu ministrul Finantelor. Nu va ascund ca ma sfatuiesc, in continuare, in acest domeniu cu doamna primar Lia Olguta Vasilescu (fost ministru al Muncii - n.r.), fiindca avem cu totii de invatat, nu le stim pe toate. (...) Ori dadeam o derogare pentru cei 800.000, dar cresterea nu era nu uniforma, puteai sa spui ca au crescut pensiile cu 300 - 400 de lei, vorbesc nominal, nu procentual, dar au fost cresteri si mai mari. Si atunci mi se pare corecta aceasta abordare - cresterea pragului pana la 3.000 de lei la impozitare", a afirmat prim-ministrul.
Potrivit premierului, ambele masuri vor fi aprobate prin Ordonanta de urgenta.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Sporul de mobilitate se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat? La societatea noastra este stabilit o suma fixa pentru sporul de mobilitate. In cazul in care salariatul este in concediu medical, in concediu de odihna sau beneficiaza de zile libere platite acest spor va fi calculat proportional cu timpul efectiv lucrat sau se va acorda suma fixa prevazuta in contractul individual de munca? Mentionam ca in contractul individual de munca nu avem prevederi legate de modalitatea de acordare al...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma sprijiniti cu o schema asupra modului corect de pontare, plata, recuperare si/sau timp liber obligatoriu, a orelor lucrate intr-o luna, in cazul: - orelor suplimentare efectuate in zilele de Luni pana Vineri - orelor lucrate in zilele de sambata si duminica - orelor lucrate de noapte.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In situtia in care in cadrul unei divizii programul de lucru este inegal iar asta presupune lucrul intr-o zi de sarbatoare legala, insa fara a depasii norma lunii, este obligatoriu ca orele prestate in zi de sarbatoare legala sa fie recuperate in 30 zile de la efecturea acestora? ex. luna aprilie angajatul care lucreaza in data de 18, respectiv 21, va trebui sa recupereze orele lucrate in acesta zi? chiar daca cu aceste zile lucrate ajunge la norma de 160 ore? iar daca le recupereaza in luna...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<