In ce priveste candidaturile depuse de persoanele cercetate penal, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat recent ca nu poate fi reglementat prin legislatie bunul simt, dar ca astfel de situatii pot fi sanctionate prin votul cetatenilor.
"Persoana care este in cursul unei cercetari penale sau al urmaririi penale si care nu este inca o persoana condamnata este prezumata nevinovata. Acum noi nu putem reglementa la nivel de legislatie, cum sa spun, bunul simt - faptul ca daca eu ma aflu intr-o procedura penala ar fi bine poate sa nu ma mai erijez intr-un model pentru societate si sa ma prezint drept candidat care sa conduca cetatea. Sa conduca cetatea catre ce? Noi nu putem legifera asta, dar cred ca modul prin care putem sanctiona acest lucru este fiecare cu votul sau", a declarat Raluca Pruna, la Radio Romania Actualitati, citata de Agerpres.
De asemenea, ministrul de justitie a atras atentia asupra faptului ca este avantajele de acest fel pentru persoanele in urmarire penala sau deja condamnate se mentin atata vreme cat cetatenii continua sa le voteze.
Cu toate acesta, ministrul de justitie a declarat ca in perioada urmatoare se va implementa un cadru legislativ care sa permita confiscarea produsului infractiunii, citeaza aceeasi sursa:
"Tot la nivel de legislatie, urmeaza sa decidem ca pentru anumite infractiuni economice, de exemplu pentru evaziunea fiscala, unde de altfel se lucreaza la modificarea legii, sa ne asiguram ca in masura in care se plateste prejudiciul in integralitate si se da inapoi produsul infractiunii nu se mai antreneaza o pedeapsa penala care sa conduca la suprapopularea penitenciarelor si la tinerea persoanei in custodia statului cu niste costuri pentru societate. (...) Cred ca, daca ii lasam pe oameni liberi, deci le luam inapoi ce au furat si ii lasam sa munceasca, impreuna cu o lectie amara - mi-ai furat banii, ti i-am luat inapoi si trebuie sa o iei de la un moment zero -, exista premisele ca acesti oameni sa munceasca in mod corect".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<