In ce priveste candidaturile depuse de persoanele cercetate penal, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat recent ca nu poate fi reglementat prin legislatie bunul simt, dar ca astfel de situatii pot fi sanctionate prin votul cetatenilor.
"Persoana care este in cursul unei cercetari penale sau al urmaririi penale si care nu este inca o persoana condamnata este prezumata nevinovata. Acum noi nu putem reglementa la nivel de legislatie, cum sa spun, bunul simt - faptul ca daca eu ma aflu intr-o procedura penala ar fi bine poate sa nu ma mai erijez intr-un model pentru societate si sa ma prezint drept candidat care sa conduca cetatea. Sa conduca cetatea catre ce? Noi nu putem legifera asta, dar cred ca modul prin care putem sanctiona acest lucru este fiecare cu votul sau", a declarat Raluca Pruna, la Radio Romania Actualitati, citata de Agerpres.
De asemenea, ministrul de justitie a atras atentia asupra faptului ca este avantajele de acest fel pentru persoanele in urmarire penala sau deja condamnate se mentin atata vreme cat cetatenii continua sa le voteze.
Cu toate acesta, ministrul de justitie a declarat ca in perioada urmatoare se va implementa un cadru legislativ care sa permita confiscarea produsului infractiunii, citeaza aceeasi sursa:
"Tot la nivel de legislatie, urmeaza sa decidem ca pentru anumite infractiuni economice, de exemplu pentru evaziunea fiscala, unde de altfel se lucreaza la modificarea legii, sa ne asiguram ca in masura in care se plateste prejudiciul in integralitate si se da inapoi produsul infractiunii nu se mai antreneaza o pedeapsa penala care sa conduca la suprapopularea penitenciarelor si la tinerea persoanei in custodia statului cu niste costuri pentru societate. (...) Cred ca, daca ii lasam pe oameni liberi, deci le luam inapoi ce au furat si ii lasam sa munceasca, impreuna cu o lectie amara - mi-ai furat banii, ti i-am luat inapoi si trebuie sa o iei de la un moment zero -, exista premisele ca acesti oameni sa munceasca in mod corect".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<