Aici insasi reglementarea aduce o solutie, anume ca incetarea contractului de munca se poate face fara motivare.
Este o procedura simplificata, atat pentru salariat, cat si pentru angajator.
Daca tineti neaparat la motivarea deciziei, trebuie sa aveti in vedere ca, cel putin angajatorului, aceasta ii poate aduce deservicii, deoarece salariatul nemultumit poate „demonta” motivele in fata instantei, incercand sa demonstreze ca renuntarea la contract de catre angajator este abuziva. Un caz recent: salariata incheiase cu parata, in calitate de angajator, un contract individual de munca, prin care s-a stabilit o perioada de proba de 30 de zile calendaristice. Pana la implinirea acestui termen de 30 de zile i-a fost inmanata de parata notificarea prin care i s-a comunicat incetarea contractului individual de munca.
Salariata a mentionat in fata instantei ca nu a contestat incetarea contractului ca urmare a denuntarii, ci contesta constatarea unei fapte culpabile ce-i lezeaza imaginea ca urmare a inscrierii ei in carnetul de munca1. Instanta a respins actiunea, dar este de retinut ca un astfel de litigiu nu ar fi existat daca nu s-ar fi consemnat motivul denuntarii contractului.
Deci, daca legea nu cere motivare… nu o mai dati!
Aceasta cu atat mai mult cu cat tot practica judiciara s-a pronuntat in sensul ca aprecierea de catre angajator a aptitudinilor si pregatirii profesionale a salariatului nu cade sub cenzura instantei, angajatorul fiind cel mai in masura sa aprecieze necesitatile in raport cu specificul postului, cu exigentele si eficienta impusa de acesta (Curtea de Apel Ploiesti, dec. civ. nr. 1142/16.04.1999).
Inca o data: nu mai motivati. Pentru linistea Dvs.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<