Intrebare: In baza carui document, suspend, conform art. 50 lit. h), contractul individual de munca al unui salariat arestat (ridicat din organizarea de santier fara nici o explicatie, respectiv mandat de arestare, singurul martor fiind seful de santier care poate confirma acest lucru) si de cand incep cele 30 de zile de suspendare?
In cazul concedierii unui salariat arestat preventiv in baza art. 61 lit. b), concedierea intra in vigoare de la data comunicarii deciziei ?!! ........ si cum se va transmite aceasta ?
Mentionez ca respectivul salariat este arestat pentru comiterea unei infractiuni ce nu permite mentinerea legaturii cu el decat prin intermediul avocatului.
Raspuns: Pe perioada arestarii preventive opereaza suspendarea de drept a contractului individual de munca. Salariatul este in imposibilitate de a presta munca si in consecinta nu i se cuvine salariul. Intrucat suspendarea contractului individual de munca intervine de drept, ea opereaza in puterea legii, independent de vointa angajatorului si a salariatului. In consecinta, angajatorul nu dispune suspendarea in cazul prevazut la art. 50 lit. h) din Codul muncii ci va constata ca a intervenit suspendarea contractului individual de munca ca urmare a arestarii preventive a salariatului. Codul muncii nu stabileste ce documente sunt necesare angajatorului pentru a constata suspendarea. In consecinta, suspendarea va fi constatata de angajator in baza unui inscris oficial din care sa rezulte cu certitudine starea de arest preventiv a salariatului.
Daca aveti cunostinta despre arestarea preventiva a unui salariat trebuie sa va adresati organelor de urmarire penala pentru a obtine o dovada oficiala a starii de arest preventiv.
Daca arestarea preventiva depaseste 30 de zile angajatorul este indreptatit, in temeiul art. 61 lit. b) din Codul muncii , sa dispuna concedierea acelui salariat. Conform art. 75 din Codul muncii , decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului. Rezulta ca sanctiunea necomunicarii consta in aceea ca decizia de concediere nu produce efecte.
Comunicarea deciziei de concediere o veti face in scris la locul unde salariatul se afla in de stare arest preventiv.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata in CCC care ar trebui sa se intoarca la lucru in 03.01.2025 atunci implineste copilul 2 ani. Tatal nu a dorit sa beneficieze de luna tatalui. Aceasta mamica este insarcinata cu al doilea copil, care se va naste in ianuarie 2025. Ar putea de la 29.11.2024 sa intre in concediu medical prenatal. Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedam in acest caz, ce documente trebuiesc intocmite si depuse? In Revisal ce trebuie sa transmitem si termenele la care se transmit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un salariat care are contract de munca pe perioada determinata. Acesta a adus concediu medical care este peste data incetarii contractului. Cum se procedeaza in aceasta situatie? Contractul de munca inceteaza de drept la data stabilita prin contract? Ce se intampla cu concediul medical dupa data de incetare a contractului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<