Intrebare: In baza carui document, suspend, conform art. 50 lit. h), contractul individual de munca al unui salariat arestat (ridicat din organizarea de santier fara nici o explicatie, respectiv mandat de arestare, singurul martor fiind seful de santier care poate confirma acest lucru) si de cand incep cele 30 de zile de suspendare?
In cazul concedierii unui salariat arestat preventiv in baza art. 61 lit. b), concedierea intra in vigoare de la data comunicarii deciziei ?!! ........ si cum se va transmite aceasta ?
Mentionez ca respectivul salariat este arestat pentru comiterea unei infractiuni ce nu permite mentinerea legaturii cu el decat prin intermediul avocatului.
Raspuns: Pe perioada arestarii preventive opereaza suspendarea de drept a contractului individual de munca. Salariatul este in imposibilitate de a presta munca si in consecinta nu i se cuvine salariul. Intrucat suspendarea contractului individual de munca intervine de drept, ea opereaza in puterea legii, independent de vointa angajatorului si a salariatului. In consecinta, angajatorul nu dispune suspendarea in cazul prevazut la art. 50 lit. h) din Codul muncii ci va constata ca a intervenit suspendarea contractului individual de munca ca urmare a arestarii preventive a salariatului. Codul muncii nu stabileste ce documente sunt necesare angajatorului pentru a constata suspendarea. In consecinta, suspendarea va fi constatata de angajator in baza unui inscris oficial din care sa rezulte cu certitudine starea de arest preventiv a salariatului.
Daca aveti cunostinta despre arestarea preventiva a unui salariat trebuie sa va adresati organelor de urmarire penala pentru a obtine o dovada oficiala a starii de arest preventiv.
Daca arestarea preventiva depaseste 30 de zile angajatorul este indreptatit, in temeiul art. 61 lit. b) din Codul muncii , sa dispuna concedierea acelui salariat. Conform art. 75 din Codul muncii , decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului. Rezulta ca sanctiunea necomunicarii consta in aceea ca decizia de concediere nu produce efecte.
Comunicarea deciziei de concediere o veti face in scris la locul unde salariatul se afla in de stare arest preventiv.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariatii nostri au program de munca intre orele 09:00 - 17:00. Oricand in acest interval ei pot sa isi ia pauza de masa de 30 de minute. Pe condica de prezenta, la intrare apare ora 09:00 si la iesire 17:00. Pe pontaj apar 8 ore de munca lucrate. In acest caz, am putea avea probleme cu ITM ca nu acordam pauza salariatilor, sau ca ii pontam cu 8h cand de fapt se lucreaza 7,5 ore? Cum ar trebui sa procedam sa ne ferim de eventuale amenzi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<