Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Autoritatile locale vor putea angaja zilieri

Autoritatile administratiei publice locale vor putea contracta zilieri pentru a desfasura anumite activitati cu caracter sezonier sau ocazional, dupa ce un proiect de lege in acest sens a fost introdus pentru dezbatere la Senat.

Conform Legii nr. 52/2011, aria beneficiarilor de efortul propriu-zis depus de zilieri este limitata. Astfel, in momentul de fata primariile nu pot angaja zilieri decat in anumite situatii exceptionale. Chiar si asa, aceste perioade cu caracter de exceptie nu permit angajarea zilierilor la primarii sau consilii locale care detin terenuri agricole sau forestiere pe care trebuie desfasurate o serie de activitati.

Initiatorii proiectului de lege prin care autoritatile locale vor putea angaja zilieri arata ca lucrarile de impadurire, plantarea de puieti forestieri, lucrarile de defrisare, curatarea pasunilor, igienizarea si altele asemenea raman de multe ori nerealizate pentru ca nu exista forta de munca dedicata care sa intreprinda astfel de activitati specifice.

Initiativa de modificare a Legii nr. 52/2011 apartine mai multor deputati si senatori UDMR, dupa cum urmeaza: Antal István-Loránt, Császár Károly Zsolt, Cseke Attila-Zoltan, Derzsi Ákos, Fejér László-Ödön, László Attila, Novák Csaba-Zoltán, Tánczos Barna, Turos Lóránd, Ambrus Izabella-Agnes, Antal István-János, Apjok Norbert, Bende Sándor, Benedek Zacharie, Benkő Erika, Biro Zsolt-Istvan, Biró Rozalia-Ibolya, Csép Éva-Andrea, Csoma Botond, Erdei-Dolóczki István, Farago Petru, Kelemen Hunor, Korodi Attila, Kulcsár-Terza József-György, Magyar Loránd-Bálint, Seres Dénes, Vass Levente.

"Consider ca modificarile propuse prin acest proiect de lege sunt necesare, deoarece prin extinderea ariei beneficiarilor se va crea posibilitatea de a realiza un venit pentru multe persoane ramase fara loc de munca datorita crizei create de pandemia actuala. Pentru repornirea economiei nationale va fi nevoie de forta de munca vie, insa daca nu le oferim in tara joburi surse de venit in aceasta perioada critica din nou vor migra spre alte tari", spune Tanczos Barna, unul dintre initiatori.

lege zilieri primarie consiliul local

Modificarile propuse de UDMR sunt in numar de trei si modifica art. 1 alin. (1) si alin. (3) din Legea nr. 52/2011, dupa cum urmeaza:

  • alin. (1), lit. b) va avea urmatorul cuprins: 
    • "b) beneficiar de lucrari denumit in continuare beneficiar - autoritatile administratiei publice locale, persoana juridica, persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala, intreprinderea familiala, pentru care zilierul desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional;"
  • alin. (3), lit. a) va avea urmatorul cuprins:
    • "a) gradinilor botanice din subordinea universitatilor, pentru activitatile prevazute la art. 13 alin. (1) lit. g) si i);"
  • la alin. (3), dupa lit. e) se introduce o noua litera, lit. f) care va avea urmatorul cuprins:
    • "f) autoritatilor administratiei publice locale;"

 

Iata cum arata art. 1 din Legea nr. 52/2011 acum, in forma aflata in vigoare:
Art. 1


(1) In intelesul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc dupa cum urmeaza:
a) zilier - persoana fizica, cetatean roman sau strain, ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar sau un imputernicit al acestuia, contra unei remuneratii;
b) beneficiar de lucrari, denumit in continuare beneficiar - persoana juridica, persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala, intreprinderea familiala, pentru care zilierul desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional;
c) registrul electronic de evidenta a zilierilor, denumit in continuare Registru - registru cu regim special, intocmit de catre beneficiar sau un imputernicit al acestuia pentru a tine evidenta zilnica a zilierilor;
d) activitati cu caracter ocazional - activitatile care se desfasoara in mod intamplator, sporadic sau accidental, care nu au caracter permanent.
e) cota forfetara - suma de bani ce reprezinta un procent de 10% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data platii, pentru fiecare zilier.
(2) Pot desfasura activitati necalificate cu caracter ocazional si cetatenii altor state sau apatrizii care au domiciliul sau, dupa caz, resedinta in Romania, in conditiile legislatiei romane.
(3) Institutiile publice nu au calitatea de beneficiari sau imputerniciti ai acestora in sensul prevazut de prezenta lege, cu exceptia:
a) serviciilor de gospodarire comunala gestionate direct de consiliile locale si a gradinilor botanice din subordinea universitatilor, pentru activitatile prevazute la art. 13 alin. (1) lit. g) si i);
b) Abrogata.
c) Academiei de Stiinte Agricole si Silvice «Gheorghe Ionescu-Sisesti» si institutelor, centrelor si statiunilor de cercetare-dezvoltare aflate in subordinea sa, a Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor aflat in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si a oficiilor de studii pedologice si agrochimice judetene, a institutelor nationale, statiunilor didactico-experimentale ale universitatilor aflate in coordonarea Ministerului Educatiei Nationale si liceelor de profil aflate in subordinea Ministerului Educatiei Nationale, pentru domeniile prevazute la art. 13 alin. (1) lit. a)-d), e^2) si g).
d) Abrogata.
e) unitatilor din subordinea Ministerului Tineretului si Sportului pentru domeniile prevazute la art. 13 alin. (1) lit. m)-p).
e) institutiilor publice autorizate sa efectueze cercetari arheologice, conform normelor existente in domeniu, respectiv universitati, institute de cercetare, institutii cu profil muzeal, pentru domeniul prevazut la art. 13 alin. (1) lit. e^1).

La alin. (3) sunt doua litere "e)" pentru ca atat Guvernul, cat si Parlamentul au modificat actul, dar au uitat sa il puna in acord cu normele de tehnica legislativa.

Pentru ca modificarile propuse de UDMR sa intre in vigoare sunt necesare voturile senatorilor, deputatilor, promulgarea presedintelui si publicarea in Monitorul Oficial.

Momentan, actul a fost introdus pentru dezbatere la Senat si isi va parcurge intreg traseul parlamentar.

Procedura de urgenta nu a fost aprobata.

A fost solicitat un punct de vedere de la Guvern.

Vom urmari evolutia proiectului de lege si vom actualiza acest articol de indata ce vor fi disponibile noi detalii.

Prevederile propuse de UDMR nu se aplica acum!


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 28 Aprilie 2020
Votati articolul "Autoritatile locale vor putea angaja zilieri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre modificare lege 52 din 2011
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI