Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sanctiuni Codul muncii: regimul derogator
Daca in Regulamentul Intern avem descrise o serie de abateri care se sanctioneaza cu reducerea salariului de baza pe 1-3 luni cu 1 -10 % , atunci se poate aplica ca si sanctiune disciplinara reducerea salariului de baza pe 1 luna cu 3%?
Raspuns: Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt expres prevazute in art. 248 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
Conform alin. (2) al aceluiasi articol, in cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
Din aceste dispozitii legale rezulta ca este posibila aplicarea unui alt regim sanctionator decat cel prevazut de art. 248 alin. (1) din Codul muncii, republicat, numai daca acesta este stabilit prin statute profesionale aprobate prin lege speciala.
In speta nu suntem in prezenta unui statut profesional aprobat printr-o lege speciala, asa incat apreciem ca nu se poate deroga prin regulamentul intern de la regimul sanctionator stabilit prin Codul muncii.
Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat? vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest... vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Societatea A din UZ: - va semna in calitate de subantreprenor un contract de infrastructura mare in Romania drumuri cu o societate comerciala din RO - isi va deschide in perioada imediat urmatoare o sucursala in Romania prin care va derula acest contract. Intrebari: a. Sucursala din RO a societatii A din UZ poate angaja muncitori calificati, NEcalificati detasati din UZ imediat dupa infiintare? Sau se aplica si in cazul ei perioada de min 1 an de activitate pe codul CAEN principal si doar dupa... vezi AICI raspunsul specialistilor <<