Intrebarea e simpla: daca un asociat al unei societati nou infiintate nu depune banii la care s-a obligat pentru infiintarea societatii, i se pot percepe dobanzi pentru intarziere?
Raspunsul e pozitiv.
Principiul general este ca, intre societate si asociat, se stabileste acelasi raport de creanta ca intre creditorul si debitorul unei sume de bani, in dreptul comun. In caz de neexecutare a obligatiei, asociatul care intarzie sa verse partea sa va plati, pe langa dobanzile legale, si daunele interese cauzate prin fapta sa. Dobanzile legale se platesc nu din ziua punerii in intarziere, ci din ziua in care trebuia sa se faca varsamantul.
Solutia rezulta din dispozitiile art. 43 Cod comercial, potrivit caruia, in materie comerciala dobanzile curg de drept din ziua cand devin exigibile.
Asadar, ca in general in privinta obligatiilor comerciale avand ca obiect sume de bani, debitorul se afla de drept in intarziere din momentul in care obligatia devine exigibila. In consecinta dobanzile legale curg de la data scadentei obligatiei. Mai mult, dobanzile pentru datoriile comerciale curg de drept de la scadenta, chiar daca nu au fost stabilite prin contract scris intre parti.
Situatia se explica prin faptul ca circulatia productiva a banilor nu-i permite creditorului sa-i lase neintrebuintate ori sa faca acte cu titlu gratuit. Banii trebuie sa circule si sa produca dobanda (castig) - iar in materia societatilor comerciale aceasta caracteristica este mult mai evidenta - si, de aceea, legea dispune ca nu trebuie sa astepte punerea in intarziere.
Asadar nu mai este nevoie, pentru curgerea dobanzilor, de o punere in intarziere a debitorului. Insa, asa cum s-a aratat in practica judiciara , atunci cand o actiune se bazeaza pe un contract in care partile nu au prevazut un termen de plata, o scadenta (cum este cazul de fata), dobanzile urmeaza a fi calculate numai din momentul in care debitorul a fost pus in intarziere, fie printr-o cerere formala de plata, fie prin chemarea in judecata a datornicului.
Horatiu Sasu ,
Jurist si economist
Consultant in afaceri
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete CASS si impozit duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am primit de la o angajata adeverinta de la medic precum este insarcinata in 13 saptamani, ma puteti indruma va rog frumos ce trebuie sa fac mai departe? De la medicina muncii mi a spus sa o trimit la ei si cu raportul facut de ei trebuie sa merg la ITM sa il depun acolo. Imi puteti spune pasii ce trebuie sa ii urmez?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<