Angajatorii vor beneficia in curand de un ajutor financiar vital pentru ca au telesalariati sau angajati care lucreaza in regim Work-From-Home (WFH). Iata cati bani se pot obtine si cand vor putea fi ceruti.
Ministerul Muncii a publicat proiectul de Ordin prin care firmele ce au telesalariati vor putea obtine un ajutor financiar pentru ca activitatea sa nu le fie complet data peste cap. Mai jos regasiti conditiile din Ordinul pe care urmeaza sa-l aprobe Violeta Alexandru precum si pentru ce vor putea fi utilizati banii.
In primul rand, retinem ca firmele pot cere 2.500 de lei pentru fiecare angajat care isi desfasoara activitatea in regim de telemunca. Atentie, insa, intrucat trebuie respectate conditiile din OUG nr. 132/2020.
In al doilea rand, cei 2.500 de lei pentru fiecare angajat pot fi folositi pentru a achizitiona:
- telefoane mobile smart;
- tablete capabile de conexiune la internet;
- laptop/notebook;
- periferice pentru acestea;
- cartele SIM;
- licente.
In al treilea rand, pentru a obtine banii pentru fiecare angajat care lucreaza in regim de telemunca trebuie transmis exclusiv online urmatoarele documente:
- o cerere semnata si datata de reprezentantul legal [descarc-o dand click AICI];
- o declaratie pe propria raspundere, data prin reprezentantul legal [descarc-o dand click AICI];
- lista telesalariatilor pentru care se solicita acordarea banilor [descarc-o dand click AICI].
In cazul in care autoritatile gasesc inadvertente in documentele depuse sau informatiile transmise sunt incomplete, agentiile pentru ocuparea fortei de munca vor cere "angajatorilor clarificari scrise si/sau prezentarea de documente suplimentare".
Lucrarea
Telemunca sau munca si de acasa va aduce acum toate informatiile necesare intelegerii depline a fenomenului telemunca. Aflati
raspunsuri clare si concrete la intrebarile legate de implementarea eficienta a telemuncii!
In al patrulea rand, va incepe plata sumelor pentru fiecare cerere in parte, in functie de ordinea in care acestea au fost primite. Transferul va fi facut prin virament in conturile bancare ale companiilor.
Atentie! Dupa 30 de zile de la incasarea banilor, angajatorii trebuie sa puna la dispozitia autoritatilor o serie de documente, dupa cum urmeaza:
- facturile fiscale emise de catre furnizorii de bunuri si servicii tehnologice;
- bonurile fiscale sau extrasele de cont care sa ateste plata acestor facturi;
- fisele de evidenta a materialelor de natura obiectelor de inventar date in folosinta telesalariatilor;
- bonurile de miscare a mijloacelor fixe date in folosinta salariatilor;
- situatia cu serviciile tehnologice pe care angajatorul le asigura fiecarui telesalariat.
Daca aceste acte nu sunt depuse in termenul indicat, atunci banii primiti vor trebui returnati integral in conturilor agentiilor de munca deschise la Trezorerie!
Finalmente, retinem ca vorbim de un proiect de Ordin ce inca mai poate suferi modificari. Varianta finala va fi disponibila la inceput de septembrie. Dupa publicarea in Monitorul Oficial, prevederile de mai sus vor intra in vigoare. Pana atunci, asteptam.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<