Ziua de munca ar putea avea 10 ore, in loc de 8, cum este in prezent, potrivit unui proiect de lege initiat de un grup de senatori si deputati.
Codul Muncii ar putea fi modificat astfel incat sa includa posibilitatea ca angajatul sa poata lucra 10 ore pe zi, dar cu trei zile de repaus. In acest fel, weekendul va avea trei zile, de vineri pana duminica, acest sistem contribuind la o mai mare productivitate a muncii, sustin initiatorii proiectului de lege.
10 ore de munca/ zi, fara sa fie depasite 40 de ore/ saptamana
Initiatorii proiectului de lege prevad ca noul program sa fie convenit, de comun acord, intre salariat si angajator.
”Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Aceasta norma a timpului de munca se stabileste, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene, in functie de raportul contractual dintre angajat si angajator. Ea poate fi si de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe saptamana", se arata in proiectul de lege.
"Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus. Aceasta repartizare a timpului de munca se stabileste de comun acord intre angajator si angajat, si poate fi de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederilor Directivei 2003/8d/CE a Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene”, se mai arata in proiectul de act normativ.
Angajatii de pana in 40 de ani, mai usor de adaptat la noul program
In expunerea de motive a propunerii legislative, parlamentarii sustin ca tinerii absolventi de studii superioare, precum si persoanele intre 25-40 ani, care sunt extrem de adaptabile, nu vor avea probleme in a se integra intr-un asemenea program.
De asemenea, persoanele cu familii vor vedea aceasta schimbare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioada mai indelungata alaturi de cei dragi.
Potrivit specialistilor in resurse umane consultati in proiectul de act normativ, adaptarea persoanelor la noul program de munca s-ar face in 3 luni.
"Dupa ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza ca are la dispozitie un weekend prelungit, in care se odihneste mult mai bine, tinand cont de cele trei zile libere", se mai arata in expunerea de motive.
Initiativa legislativa a fost respinsa de Senat si se afla acum in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor pentru dezbatere.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<