Ziua de munca ar putea avea 10 ore, in loc de 8, cum este in prezent, potrivit unui proiect de lege initiat de un grup de senatori si deputati.
Codul Muncii ar putea fi modificat astfel incat sa includa posibilitatea ca angajatul sa poata lucra 10 ore pe zi, dar cu trei zile de repaus. In acest fel, weekendul va avea trei zile, de vineri pana duminica, acest sistem contribuind la o mai mare productivitate a muncii, sustin initiatorii proiectului de lege.
10 ore de munca/ zi, fara sa fie depasite 40 de ore/ saptamana
Initiatorii proiectului de lege prevad ca noul program sa fie convenit, de comun acord, intre salariat si angajator.
”Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Aceasta norma a timpului de munca se stabileste, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene, in functie de raportul contractual dintre angajat si angajator. Ea poate fi si de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe saptamana", se arata in proiectul de lege.
"Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus. Aceasta repartizare a timpului de munca se stabileste de comun acord intre angajator si angajat, si poate fi de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederilor Directivei 2003/8d/CE a Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene”, se mai arata in proiectul de act normativ.
Angajatii de pana in 40 de ani, mai usor de adaptat la noul program
In expunerea de motive a propunerii legislative, parlamentarii sustin ca tinerii absolventi de studii superioare, precum si persoanele intre 25-40 ani, care sunt extrem de adaptabile, nu vor avea probleme in a se integra intr-un asemenea program.
De asemenea, persoanele cu familii vor vedea aceasta schimbare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioada mai indelungata alaturi de cei dragi.
Potrivit specialistilor in resurse umane consultati in proiectul de act normativ, adaptarea persoanelor la noul program de munca s-ar face in 3 luni.
"Dupa ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza ca are la dispozitie un weekend prelungit, in care se odihneste mult mai bine, tinand cont de cele trei zile libere", se mai arata in expunerea de motive.
Initiativa legislativa a fost respinsa de Senat si se afla acum in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor pentru dezbatere.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariatii nostri au program de munca intre orele 09:00 - 17:00. Oricand in acest interval ei pot sa isi ia pauza de masa de 30 de minute. Pe condica de prezenta, la intrare apare ora 09:00 si la iesire 17:00. Pe pontaj apar 8 ore de munca lucrate. In acest caz, am putea avea probleme cu ITM ca nu acordam pauza salariatilor, sau ca ii pontam cu 8h cand de fapt se lucreaza 7,5 ore? Cum ar trebui sa procedam sa ne ferim de eventuale amenzi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<