Ziua de munca ar putea avea 10 ore, in loc de 8, cum este in prezent, potrivit unui proiect de lege initiat de un grup de senatori si deputati.
Codul Muncii ar putea fi modificat astfel incat sa includa posibilitatea ca angajatul sa poata lucra 10 ore pe zi, dar cu trei zile de repaus. In acest fel, weekendul va avea trei zile, de vineri pana duminica, acest sistem contribuind la o mai mare productivitate a muncii, sustin initiatorii proiectului de lege.
10 ore de munca/ zi, fara sa fie depasite 40 de ore/ saptamana
Initiatorii proiectului de lege prevad ca noul program sa fie convenit, de comun acord, intre salariat si angajator.
”Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Aceasta norma a timpului de munca se stabileste, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene, in functie de raportul contractual dintre angajat si angajator. Ea poate fi si de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe saptamana", se arata in proiectul de lege.
"Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus. Aceasta repartizare a timpului de munca se stabileste de comun acord intre angajator si angajat, si poate fi de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederilor Directivei 2003/8d/CE a Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene”, se mai arata in proiectul de act normativ.
Angajatii de pana in 40 de ani, mai usor de adaptat la noul program
In expunerea de motive a propunerii legislative, parlamentarii sustin ca tinerii absolventi de studii superioare, precum si persoanele intre 25-40 ani, care sunt extrem de adaptabile, nu vor avea probleme in a se integra intr-un asemenea program.
De asemenea, persoanele cu familii vor vedea aceasta schimbare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioada mai indelungata alaturi de cei dragi.
Potrivit specialistilor in resurse umane consultati in proiectul de act normativ, adaptarea persoanelor la noul program de munca s-ar face in 3 luni.
"Dupa ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza ca are la dispozitie un weekend prelungit, in care se odihneste mult mai bine, tinand cont de cele trei zile libere", se mai arata in expunerea de motive.
Initiativa legislativa a fost respinsa de Senat si se afla acum in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor pentru dezbatere.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o salariata in urmatoarea situatie: angajata de la data de 06.10.2010 pana la data de 01.01.2023 incetat la data de 01.01.2023 cf art. 56 lit. c din Codul muncii in baza deciziei de pensionare pentru limita de varsta emisa de Casa Judeteana de Pensii si angajata incepand cu data de 04.01.2023 pe perioada determinata cu ultim act aditional de prelungire pana la data de 30.06.2025. In al doilea contract de munca, pe perioada determinata, sunt l 3 acte aditionale de prelungire. Sa imi spuneti...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Directorul Companiei a hotarat prin decizie sa elaboreze si sa implementeze un nou sistem de salarizare. In Companie exista un contract colectiv de munca la nivel de unitate valabil pana in septembrie 2025 care, in capitolul ,,Salarizare,, are incluse grile de salarizare prin care se stabilesc salariile angajatilor. A subliniat ca acest nou sistem de salarizare nu constituie o modificare a contractului colectiv ci doar doreste sa schimbe grilele de salarizare stabilite in functie de criterii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<