Recent ni s-a expus o situatie referitoare la dispunerea deciziei de sanctionare in cazul unui salariat care a savarsit o abatere disciplinara grava.
In mod concret, salariatul a incalcat mai multe prevederi din Contractul Individual de Munca si din Regulamentul Intern al companiei.
Cercetarea disciplinara a avut loc conform legislatiei in vigoare, cu toti pasii necesari. Angajatorul primeste de la salariatul cercetat concediu medical imediat dupa finalizarea cercetarii disciplinare. Angajatorul nu a emis in acest interval decizia de sanctionare a salariatului si doreste sa afle masura in care poate efectua acest demers acum.
Atentie mare la faptul ca legiuitorul a stabilit un termen clar in interiorul caruia se poate constata savarsirea abaterii disciplinare. Acest termen curge de la momentul luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare.
Asadar, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei, angajatorul poate emite decizia de sanctionare.
Atentie, totusi, la faptul ca termenul de emitere a deciziei de sanctionare poate fi suspendat. Evident, este de ajuns ca angajatul sa intre in perioada de incapacitate temporara de munca pentru ca termenul de emitere a deciziei de sanctionare sa fie suspendat.
Asa cum precizeaza art. 49 din Codul Muncii, cand contractul individual de munca este suspendat (ex. incapacitate temporara de munca), automat se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Pe perioada incapacitatii temporare de munca, termenul in care poate fi emisa decizia de sanctionare va fi suspendat.
Decizia de sanctionare a salariatului poate fi comunicata salariatului abia dupa ce acesta si-a finalizat perioada de incapacitate temporara de munca.
Recomandarea expertilor in dreptul muncii este ca niciun act sa nu fie emis anterior finalizarii perioadei de concediu medical. Angajatul a adus concediu medical, spre exemplu, pana pe data de 16 a lunii in curs, insa nimeni nu poate cunoaste daca aceasta perioada de incapacitate temporara nu se va prelungi, caz in care trebuie sa amanam din nou comunicarea deciziei de sanctionare.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Consilier Codul Muncii
Pe perioada in care CIM este suspendat, nu il putem modifica, nu il putem inceta.
Mult succes in dreptul muncii!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri