Te-ai gandit cel putin o data la a actiona pe cineva in instanta, daca esti aici. Pot, asadar, discutiile avute pe Facebook Messenger, WhatsApp sau Telegram sa fie folosite ca probe in instanta?
Aproape 10 milioane de romani folosesc in acest moment o metoda de comunicare electronica, iar la nivelul intregii planete vorbim de peste 4 miliarde de utilizatori ai platformelor de comunicare electronica.
Este evident ca pentru o comunicare facila si pentru un marketing executat ca la carte, WhatsApp, Telegram sau/si Messenger devin indespensabile in ziua de astazi. Viteza cu care se asteapta un raspuns la probleme imediate este satisfacuta de aceste aplicatii, iar criptarea de la un capat la celalalt a conversatiilor este extrem de utila.
Aflandu-se, insa, in fata unei instante de judecata, putem cere ca discutiile avute pe aceste platforme sa fie folosite ca probe? Da. Ce ne spune acum instanta? Tinem cont si de faptul ca discutiile pe Facebook Messenger, WhatsApp sau Telegram ar putea fi folosite si in cauze penale!
Pentru a putea fi considerata proba de catre judecatori, o conversatie de acest gen trebuie sa fie:
Admisibilitatea comunicarilor se evalueaza in functie de:
Autenticitatea comunicarilor se dovedeste a fi dificila in cele mai multe cazuri. Ca regula, in practica, verificarea comunicarilor folosite in proces nu se intampla in mod automat, ci - pana la proba contrarie - se prezuma ca sunt autentice. Solutiile instantelor de judecata cu privire la necesitatea verificarii autenticitatii sunt multiple si uneori diametral opuse, chiar pentru situatii similare. Ca principiu, testul autenticitatii poate presupune identificarea originii conversatiei, verificarea identitatii interlocutorilor si a integritatii continutului conversatiei.
Pentru a sti care este modalitatea potrivita de prezentare a probei trebuie sa intelegem caracteristicile platformei de comunicare, reversul fiind acela ca o proba prezentata gresit poate fi combatuta mai usor, iar acest fapt poate conduce la o depreciere nejustificata a probatoriului in ansamblu.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Relevanta probelor este stabilita in final de catre instantele de judecata - singurele indreptatite sa decida in ce masura probele administrate reconstituie cat mai fidel adevarul si sunt apte sa fundamenteze una sau alta dintre solutiile pe care le pot pronunta.
Intelegem, asadar, ca discutiile avute pe Messenger, WhatsApp, Telegram sau alte platforme similare pot fi folosite ca probe in instanta, insa admisibilitatea acestora depinde de mai multi pasi si mai multe verificari intrucat nu pot fi admise de instanta in mod automat.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri