Apar si astfel de situatii, cand angajatorul este cert convins de vinovatia salariatului si doreste ca cercetare disciplinara sa se realizeze rapid, fara suspendarea sa.
Se poate? Este legal? Ce spune legea in materie de cercetari disciplinare?
Am adresat aceasta intrebare specialistilor din domeniu. Conform acestora, "precipitarea evenimentelor ar putea face ca salariatul sa invoce ca a fost lipsit de dreptul sau de a fi asistat de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este."
Pe buna dreptate, orice procedura de cercetare disciplinara ar trebui sa respecte legislatia in vigoare si sa nu lase loc de niciun fel de interpretare gresita din partea angajatului cercetat sau din partea instantei.
Angajatorul are un termen de aplicare a sanctiunii, respectiv 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Nu uitam faptul ca angajatul suspectat de savarsirea unei abateri disciplinare trebuie sa fie convocat la cercetare disciplinara. Trebuie sa il instiintam cu privire la obiectul cercetarii disciplinare, data, ora si locul intrevederii.
In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Sunt cazuri in care angajatul va dori sa isi aduca avocatul la convocare. Nu trebuie sa presupunem nicio clipa faptul ca angajatul nu ar dori sa isi construiasca impreuna cu avocatul o strategie de aparare. Dimpotriva. Trebuie sa respectam legea asa cum a fost gandita, oferind timp de gandire si aparare pentru angajat.
Sa tinem cont ca angajatul nu poate intotdeauna sa isi gaseasca un avocat potrivit peste noapte. Si nu poate sa il aduca la convocare fara sa aiba o discutie in prealabil cu acesta. Sunt etape pe care angajatorii trebuie sa le ia in considerare daca doresc sa obtina un rezultat corect al cercetarii disciplinare. Nu degeaba exista in Codul Muncii termene limita pentru finalizarea cercetarii disciplinare, astfel incat in acest interval bine delimitat sa permita angajatului si angajatorului sa isi rezolve obiectul cercetarii cu maxim de acuratete.
In instanta, faptul ca cercetarea disciplinara a durat o singura zi, poate fi in mod clar considerata o decizie care nu tine cont de legislatie si nici de limitele posibilului. Angajatul caruia nu i s-au acordat sansele necesare de a se apara, reprezinta un potential subiect al unui viitor litigiu de munca.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Sa aveti succes in tot ce faceti!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri