Mai multi deputati apartinand PNL au initiat un proiect de lege prin care Codul muncii va fi modificat, astfel incat acei angajati care doresc sa lucreze mai mult de 40 de ore pe saptamana sa o poata face legal, insa fara a depasi 48 de ore.
"Prezenta propunere legislativa vine sa clarifice problema regimului juridic al muncii prestate cu caracter ocazional in zilele de repaus saptamanal, cu acordul salariatilor, ca urmare a interpretarii si aplicarii art. 137 din Codul muncii si art. 120, care face referire la munca suplimentara.
Regimul juridic al muncii prestate in zilele de repaus saptamanal este reglementat de norme ce tin de doua institutii juridice, respectiv cele care reglementeaza munca suplimentara, pe de-o parte, si cele care privesc repausul saptamanal, pe de-alta parte.
Din acest motiv si practica este contradictorie, atat la nivelul inspectoratelor de munca, cat si al instantelor judecatoresti, existand o varietate de interpretari", arata initiatorii in expunerea de motive.
In momentul de fata, conform art. 120 din Codul muncii munca suplimentara este definita ca fiind:
Art. 109 ne arata ca "durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana".
Intelegem, asadar, ca orice munca efectuata cu depasirea celor doua limite mentionate mai sus se incadreaza la munca suplimentara, asa cum este ea definita de Art. 120 din Codul muncii.
Initiatorii acestui proiect de lege arata ca sunt multi angajati care prefera sa munceasca legal suplimentar pentru a-si mari veniturile.
In plus, se arata ca "in cadrul unitatilor in care programul de lucru se desfasoara in 3 schimburi a cate 8 ore pe zi/5 zile pe saptamana, de luni pana vineri, activitatea acoperind astfel integral cele 24 de ore ale unei zile devine practic imposibila prestarea muncii suplimentare, angajatorul fiind privat de dreptul sau de a-si organiza activitatea in functie de necesitatile de productie si de a solicita salariatilor acordul pentru prestarea de munca suplimentara atunci cand nevoile productie o cer. Pe de alta parte, si salariatii sunt astfel privati de posibilitatea de a opta pentru ore si, implicit, venituri suplimentare".
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Transpunerea in legislatia nationala a Directivei 2003/88 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru ar rezolva astfel de probleme, sustin initiatorii.
"Statele membre iau masurile necesare pentru ca, in functie de necesitatile de protectie a sanatatii si securitatii lucratorilor:
(...)
(b) timpul mediu de lucru pentru fiecare perioada de sapte zile, inclusiv orele suplimentare, sa nu depaseasca 48 de ore", prevede Directiva 2003/88.
Da, dar pentru cei care vor acest lucru. Proiectul de lege vine in sprijinul angajatorilor, oferindu-le acestora o claritate legala necasara in privinta muncii suplimentare. Astfel, daca proiectul va fi aprobat, promulgat si publicat in Monitorul Oficial, munca suplimentara va putea fi facuta oricand in limita a 48 de ore/saptamana fara grija ca ITM poate amenda angajatorul ca n-a respectat intru totul Codul muncii. Asadar, repausul minim de 24 de ore va putea fi acordat oricand, nu doar sambata sau duminica.
Articolul 137 alin. (2) se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
Proiectul de lege a fost inregistrat in Senat pentru dezbatere cu nr. B304/2019, insa nu va fi dezbatut in procedura de urgenta. Este, asadar, evident ca vom avea noutati la acest capitol de-abia in toamna, cand parlamentarii vor reveni la programul normal.
Guvernul nu a oferit inca un punct de vedere.
Sutinatorii proiectul de lege prin care se asigura minim o zi de weekend pentru angajati sunt: Harau Eleonora-Carmen - senator PNL; Toma Catalin Dumitru - senator PNL; Balan Ioan - deputat PNL; Bica Danut - deputat PNL; Bodea Marius - deputat PNL; Bumb Sorin-Ioan - deputat PNL; Chereches Florica - deputat PNL; Fador Angelica - deputat PNL; Gheorghiu Bogdan - deputat PNL; Giugea Nicolae - deputat PNL; Heius Lucian-Ovidiu - deputat PNL; Ionita Antoneta - deputat PNL; Leoreanu Laurentiu-Dan - deputat PNL; Lungu Tudorita - deputat PNL; Neagu Nicolae - deputat PNL; Nicoara Romeo-Florin - deputat PNL; Oprea Dumitru - deputat PNL; Preda Cezar-Florin - deputat PNL; Roman Florin-Claudiu - deputat PNL; Romanescu Cristinel - deputat PNL; Sitterli Ovidiu-Ioan - deputat Independent; Stefan Ion - deputat PNL; Vilceanu Dan - deputat PNL.
Va reamintim ca o astfel de initiativa privind o singura zi de weekend a mai existat si in anul 2015 care a apartinut tot unui parlamentar PNL, insa atunci a fost respinsa de ambele camere ale Legislativului si nici Guvernul nu a sustinut-o pentru ca prevedea expres ca repausul se acorda "sambata ori duminica".
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri