Vesti bune pentru angajatii din domeniul energie! Legea pensiilor se schimba pentru ei si urmeaza o serie de avantaje atat la retragerea din activitate, cat si cu privire la anii de munca.
Legea pensiilor ar putea fi modificata din anul 2021 pentru angajatii care lucreaza in productia de energie electrica si termica. Acestia ar urma sa fie incadrati la conditii de munca deosebite ceea ce inseamna mai putini ani de munca si o pensionare mai rapida.
"Conditiile de munca in sectorul productiei de energie electrica si termica din Romania au fost si continua sa fie deosebit de periculoase pentru starea de sanatate a salariatilor, in conditiile in care munca se desfasoara in majoritatea timpului la temperaturi extreme, in spatii putin ventilate sau in medii cu puternice degajari de pulberi. Inductia electromagnetica din spatiile de productie genereaza frecvent afectiuni neurologice si cardiovasculare in randul angajatilor, iar pulberile in suspensie genereaza afectiuni pulmonare severe si chiar cancere iremediabile", sustin initiatorii modificarii Legii pensiilor.
Pentru ca acesti angajati sa beneficiezi de o pensionare mai rapid se modifica art. 30 si art. 56 din Legea pensiilor nr. 263/2010, dupa cum urmeaza:
- art. 30, alin. (1), lit. i): unitatile de productie a energiei electrice si termice;
- art. 56, alin. (1), lit. d): 25 de ani in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. h) si i) pentru care reducerea varstei standard de pensionare este de 13 ani.
- art. 56, alin. (3), lit. d): 25 de ani pentru persoanele care au realizat cel putin 30 de ani in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. h) si i).
Daca la art. 30, alin. (1) lit. i) este complet noua pentru a marca asa cum cere legea modificarile propuse, atunci art. 56, alin. (1) si alin. (3) se modifica. Forma lor aplicabila din prezent este urmatoarea:
- art. 56, alin. (1), lit. d): 25 de ani in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. h) pentru care reducerea varstei standard de pensionare este de 13 ani.
- art. 56, alin. (3), lit. d): 25 de ani pentru persoanele care au realizat cel putin 30 de ani in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. h).
Initiatorii modificarilor
Legii pensiilor mai arata ca "speranta de viata in randul angajatilor din sectorul productiei de energie electrica si termica este una dintre cele mai mici din Romania, ceea ce justifica pe deplin ca acestia sa beneficieze de incadrarea lor in conditii deosebite de munca".
Asadar, luand in calcul informatiile de mai sus, angajatii din productia de energie electrica si termica vor beneficia de
reducerea varstei de pensionare cu 13 ani si vor avea un stagiu de cotizare redus!
Sustinatorii acestor noutati spun ca numarul de persoane angajate in domeniu care ar beneficia de acest regim favorabil nu ar reprezenta un efort bugetar nesustenabil.
In momentul de fata propunerea legislativa este introdusa pentru dezbatere la Senat, asadar deputatii vor avea votul decizional.
Punctul de vedere al Guvernului a fost solicitat.
Procedura de urgenta nu a fost ceruta.
Initiativa este sustinuta de Harau Eleonora si Heius Ovidiu, parlamentari PNL.
Pentru a se aproba este nevoie de votul senatorilor, al deputatilor, de promulgarea presedintelui Romaniei si publicarea in Monitorul Oficial.
Urmarim evolutia
initiativei si revenim cu actualizari imediat ce acestea vor fi disponibile.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Ne puteti indruma in ceea ce priveste elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina decizia cu numirea persoanei desemnate pentru hartuirea la locul de munca, precum si cu atributiile acesteia?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajat cu contract individual de munca care urmeaza sa fie numit in pozitia de Vicepresedinte al unei subsidiare din grup. In momentul in care se va incheia contractul de mandat ce se intampla cu actualul contract de munca? Este necesara incetarea raporturilor de munca sau contractul va fi doar suspendat pe intreaga perioada a mandatului de Vicepresedinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti cum se procedeaza legal in cazul angajatilor care se prezinta la serviciu partial din norma de lucru si ulterior aduc certificat medical pentru ziua respectiva ex: in data de 05.09.2024 un angajat care are norma de 8h/zi, lucreaza doar 4 ore si 4 ore invoire; ulterior merge la medic si i se elibereaza concediu medical pentru ziua de 05.09.2024. Cum va fi platit angajatul pentru aceasta zi si ce se intampla cu timpul lucrat de acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<