Comisia Europeana (CE) a adopta noi reguli pentru instante cu privire la modul in care se pot divulga anumite informatii cu caracter confidential.
Decizia CE, vine ca urmare a unei consultari publice specifice, lansata de Comisia Europeana pe 29 iulie 2019, „prin care partile interesate au fost invitate sa isi prezinte observatiile cu privire la proiectul de comunicare. Pe parcursul consultarii publice, Comisia a primit contributii de la diverse parti interesate care au confirmat necesitatea unor orientari suplimentare in ceea ce priveste divulgarea elementelor de proba”, arata un comunicat de presa al Comisiei Europene citat de News.ro.
In aceasta privinta, este probabil ca instantele nationale sa primeasca cereri de divulgare a elementelor de proba care contin informatii confidentiale. Conform Directivei privind actiunile in despagubire pentru incalcarea normelor antitrust, statele membre trebuie sa se asigure ca instantele nationale au competenta de a dispune divulgarea acestor elemente de proba, cu conditia ca cererea pentru acordarea de despagubiri sa fie plauzibila, elementele de proba solicitate sa fie relevante, iar cererea de divulgare sa fie proportionala.
"In cazul in care aceste conditii sunt indeplinite, iar masurile de protectie a informatiilor confidentiale sunt in vigoare, instantele nationale pot dispune divulgarea probelor. In acelasi timp, in conformitate cu Directiva privind actiunile in despagubire pentru incalcarea normelor antitrust, statele membre trebuie sa se asigure ca instantele nationale dispun de masuri eficace de protejare a unor astfel de informatii confidentiale", mai indica sursa citata.
Intre legislatiile nationale pot exista diferente in ceea ce priveste accesul la informatiile confidentiale si protectia acestora. Este foarte important ca instantele nationale sa gaseasca un bun echilibru intre dreptul reclamantilor de a avea acces la informatii relevante si dreptul uneia dintre parti de a-si proteja informatiile confidentiale.
"Pentru a sprijini instantele nationale in indeplinirea acestei sarcini, Comisia a adoptat o comunicare prin care urmareste sa ofere instantelor nationale orientari practice in ceea ce priveste selectarea unor masuri de protectie eficace, luand in considerare, printre altele, circumstantele specifice ale cazului, tipul de informatii solicitate, amploarea informatiilor urmand a fi divulgate, partile implicate si relatiile vizate, precum si eventualele sarcini administrative si implicatii in materie de costuri", conform sursei mentionate.
Comunicarea prezinta o serie de masuri (de exemplu expurgari, cercuri de confidentialitate, consultarea unor experti, audieri cu usile inchise) la care instantele nationale pot recurge, in functie de cadrul lor procedural, pentru a proteja informatiile confidentiale in contextul cererilor de divulgare atat pe parcursul procedurii, cat si dupa inchiderea acesteia; comunicarea precizeaza, de asemenea, modul si momentul in care astfel de masuri ar putea fi eficace.
Aceasta nu are un caracter obligatoriu pentru instantele nationale si nu modifica normele procedurale aplicabile procedurilor civile in diferitele state membre, mai arata comunicatul de presa al CE.