In Romania, concediul paternal de 10 zile lucratoare se acorda la solicitarea angajatului in primele 8 saptamani de la nasterea copilului. Daca tatal obtine un atestat de absolvire a cursului de puericultura, concediul se prelungeste cu inca 5 zile lucratoare.
Ceea ce putini angajati si angajatori stiu este ca acest concediu de 10, respectiv 15 zile, poate fi acordat atat integral, cat si fractionat.
Concret, conform art. 2 alin. (1) din Legea nr. 210/1999 privind concediul paternal, tatal copilului nou-nascut care are calitatea de lucrator are dreptul la un concediu paternal platit de 10 zile lucratoare. Asadar, tatal are dreptul nu obligatia.
Apoi la art. 4 din Legea nr. 2101/1999 se prevede astfel:
Art. 4. – (1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 5 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederile alin. (1) pentru fiecare copil nou-nascut, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultura, indiferent cand este acesta obtinut.
Astfel, tatal copilului nou-nascut care a obtinut un atestat de puericultura are dreptul la majorarea concediului paternal cu 5 zile.
Conform art. 2 din Normele metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999, aprobate prin HG 244/2000, solictarea pentru acordrea concediului paternal se adreseaza in scris angajatorului, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului/copiilor, in cazul sarcinilor multiple. Acesta are obligatia de a dispune luarea masurilor necesare in vederea acordarii concediului paternal.
Asadar, salariatul poate solicita cele 10 respectiv 15 zile in cazul in care a obtinut atestatul de puericultura, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului.
Daca expira termenul de 8 saptamani salariatul decade din dreptul de a mai beneficia de concediu paternal.
In perioada celor 8 saptamani poate solicita concediul paternal, integral sau fractionat, oricand.
Explicatii oferite in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului
PortalCodulMuncii.ro. Dati
click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Indemnizatia pentru concediul paternal
Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al angajatorului si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective. Durata concediului paternal nu se scade din durata concediului de odihna platit la care avea dreptul tatal si nu afecteaza vechimea in munca sau stagiile de cotizare ale angajatului in sistemul asigurarilor sociale de stat.
Angajatorul are obligatia de a aproba concediul paternal si de a informa angajatii cu privire la dreptul stabilit potrivit legii. Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul lucratorului care se afla in concediu paternal. Prevederile nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Ce trebuie sa stii despre cursul de puericultura
Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut.
Cursul de puericultura va fi tinut de medicul de familie al tatalui, in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului. In urma verificarii notiunilor dobandite, medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultura.
In cazul in care tatal are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului in conditiile mentionate.
Atestatul reprezinta actul doveditor prin care se constata insusirea notiunilor si cuprinde, impreuna cu aceasta constatare, datele personale din cartea de identitate a tatalui, locul sau de munca, data eliberarii, semnatura si parafa medicului de familie.