Administratorii unei societati au incheiat o asigurare de raspundere profesionala pentru mandatul de administrare, asigurare care inceteaza la 31.12.2012. In luna august 2012 s-a ales o noua componenta a CA. Societatea este in litigiu cu un fost angajat care a fost disponibilizat conform procedurilor din Codul Muncii si are sanse sa castige in instanta, cerand anularea deciziei de concediere. In ce mod exista o raspundere a administratorilor fata de posibilele pretentii, dupa data de 31.12.2012, cand cei care NU au fost reconfirmati ca administratori, nu li se mai poate prelungi asigurarea profesionala pentru mandatul administratorilor?
Raspuns: Posibilitatea ca angajatul sa solicite tragerea la raspundere a administratorului poate interveni daca angajatul a solicitat acest lucru in instanta deja. Daca insa cererea de chemare in judecata este doar privitoare la concedierea nelegala, cel mai probabil poate obtine anularea deciziei de concediere, reincadrarea si plata salariilor incepand cu data concedierii pana la data reincadrarii
In aceste cazuri tragerea la raspundere a administratorului va fi angajata in masura in care se face raspunzator de concedierea nelegala, dar, regula este ca societatea sa plateasca salariile si cheltuielile de judecata.
Prin urmare, societatea ar putea sa se indrepte impotriva administratorului din culpa caruia este nevoita sa plateasca prejudiciul suferit de angajatul concediat nelegal. Totodata, daca asigurarea era incheiata pentru perioada in care a intervenit aceasta situatie, chiar daca instanta se va pronunta ulterior, asiguratorul este obligat sa acorde despagubirea, avand in vedere faptul ca la data savarsirii faptei exista asigurare. Cu toate acestea amintim faptul ca trebuie dovedita culpa administratorului si angajarea raspunderii sale, in caz contrar asiguratorul nu va acorda despagubiri.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<