Comisia Europeana a lansat joi o procedura de infringement contra Austriei pentru controversata lege privind ajustarea alocatiilor acordate copiilor lucratorilor straini care nu traiesc impreuna cu parintii lor pe teritoriul austriac.
„Nu exista lucratori, nici copii de categoria a doua in Uniunea Europeana'', a subliniat comisarul european pentru afaceri sociale, Marianne Thyssen, intr-o conferinta de presa. ''In conditiile in care lucratorii mobili (straini, n.red.) cotizeaza la un sistem de securitate sociala in aceeasi maniera ca lucratorii locali, ei trebuie sa perceapa prestatii identice, chiar si atunci cand copiii lor traiesc in strainatate'', a subliniat reprezentanta executivului comunitar.
Legea austriaca privind ajustarea alocatiilor acordate copiilor lucratorilor straini care nu traiesc impreuna cu parintii lor in Austria a intrat in vigoare la 1 ianuarie.
Conform normelor aplicate anterior acestei date, alocatiile acordate de sistemul austriac de ajutoare sociale puteau ajunge la suma de 233 de euro pe luna pentru un copil, suma pe care guvernul de la Viena o considera disproportionata in raport cu nivelul preturilor si al salariilor din unele tari vecine.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
La 7 ianuarie, Comisia Europeana anuntase ca va analiza indeaproape legea din Austria privind ajustarea alocatiilor copiilor straini care nu traiesc impreuna cu parintii in ceea ce priveste compatibilitatea ei cu legea UE, dar a precizat ca in principiu legislatia comunitara nu permite indexarea acestor beneficii.
Marti, ministrul de externe roman Teodor Melescanu a afirmat ca executivul Uniunii Europene ar trebui sa se sesizeze in legatura cu discriminarea referitoare la legea austriaca privind ajustarea alocatiilor acordate copiilor lucratorilor straini care nu traiesc impreuna cu parintii lor in Austria, act normativ intrat in vigoare la 1 ianuarie.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri