Care este procedura legala de transmitere/comunicare a unei decizii de incetare a contractului de munca, in conformitate cu prevederile art. 65 alin. (1) din Codul muncii ?
Care sunt documentele justificative care pot fi prezentate in fata instantei de judecata in cazul in care angajatul contesta aceasta decizie in instanta motivand necomunicarea deciziei?
Raspuns: Art. 76 din Codul muncii , republicat, prevede ca decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.
Decizia va cuprinde si mentiuni privind termenul in care poate fi contestata, precum si instanta judecatoreasca la care se contesta.
Decizia de concediere va cuprinde si data emiterii, numarul de inregistrare la registratura angajatorului, semnatura celui in drept sa ia o astfel de decizie si stampila angajatorului in cazul in care este persoana juridica.
Decizia de concediere va fi comunicata salariatului, moment de la care produce efecte juridice, in conformitate cu art. 77 din Codul muncii , republicat.
Asadar, decizia de concediere se comunica personal salariatului, acesta confirmand primirea prin semnatura.
Daca salariatul refuza sa i se comunice decizia de concediere, vor fi folosite alte mijloace de comunicare care sa asigure transmiterea si confirmarea primirii acesteia. Alte mijloace de transmitere sunt: prin posta cu confirmare de primire sau transmiterea prin executor judecatoresc. In caz contrar, neputandu-se dovedi comunicarea deciziei aceasta nu isi produce efectele.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Suntem o companie din industria alimentara, pizzerie restaurant cu 120 angajati cu mai multe puncte de lucru. In data de 16 iunie vom inchide o unitate de lucru aflata intr-un mall deoarece am fost notificati de conducerea mall-ului ca nu mai este rentabil pentru ei. Avem 2 angajate in aceasta locatie pe postul de vanzator. Ce variante avem pentru aceste 2 angajate? Probabil nu vom avea loc sa le relocam pe celelalte unitati din oras. Concediere individuala sau colectiva? Care este procedura...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Dorim sa-l numim sef de schimb pe unul dintre angajatii actuali, trebuie sa ii modificam functia sau poate sa aiba si aceasta responsabilitate in baza unei decizii de numire unde sa specificam si responsabilitatile? Ne dorim sa isi pastreze si functia actuala.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: un angajat sofer trebuie sa si desfasoare activitatea pe un camion cu care colecteaza marfa. Responsabilul de parc auto a facut un proces verbal cu starea camionului in momentul predarii dar angajatul nu vrea sa preia camionul, si nu semneaza procesul verbal. Va rugam sa ne sfatuiti cum trebuie sa procedam cf.Codului muncii deoarece el trebuie sa si desfasoare activitatea pentru care a fost angajat si pentru care este remunerat si nu poate pleca in cursa daca nu preia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<