Judecătorul Cristi Danileț, actualmente la Tribunalul Cluj, fost membru CSM si actual formator la INM a raspuns intrebarilor E-Juridic. Iata ce spune reputatul magistrat despre modificarile Codurilor Penale prin OUG, MCV, Referendumul privind schimbarea notiunii de familie din Constitutie, legalizarea etnobotanicelor si programul de Educatie Juridica.
E-Juridic: Ce inseamna si ce ar trebui sa intelegem din adoptarea modificarilor la Codurile penale declarate constitutionale de catre CCR prin OUG?
Cristi Danileț: Am înțeles că o astfel de decizie s-a luat în forul unui partid. Pe de o parte, eu nu cred că e normal ca politicile statului să se facă la partid, nu e constituțional. Pe de altă parte, Guvernul trebuie să decidă și să răspundă pentru actele sale. Or, deocamdată nu există nicio justificare ca o parte dintr-un proiect de lege aflat în fază finală în Parlament să fie rupt în două și: chestiunile găsite neconstituționale să fie dezbătute în continuare, iar chestiunile găsite constituționale să fie abandonate acolo, dar cuprinse într-o OUG.
Diferența este următoarea: dacă proiectul de lege merge mai departe, în procedură accelerată, este posibil să mai avem o verificare de la CCR și apoi promulgarea de către Președinte, care la rândul lui poate invoca obiecțiuni. În final vom avea un act valabil din punct de vfedere al tehnicii legislative și respectării Constituției. Dacă însă apare OUG, aceasta va produce efecte imediate, indiferent dacă ulterior ea va fi respinsă de Parlament sau găsită neconstituțională de câtre CCR. Or, în această OUG pot fi cuprinse de către Guvern absolut orice reglementări consideră necesar.
E-Juridic: Este o astfel de masura necesara? Avea nevoie sistemul de justitie de aceste schimbari in Codurile penale?
Cristi Danileț: Codul penal și Codul de procedură penală au fost finalizate în anul 2009, respectiv 2010. Ele au fost modificate masiv în anul 2013. Și au intrat în vigoare în anul 2014. La acea dată erau cele mai moderne coduri din lume și, practica a dovedit-o, cele mai eficiente. Dar au fost semnalate anumite incongruențe de către instanțe și anumite articole cu probleme de către CCR. Părerea mea este că doar astfel de corecturi trebuiau făcute.
Memorator Gramatica Gimnaziu
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
E-Juridic: Exista un scop final al acestor modificari pentru Codurile penale? Credeti ca sunt realizate pentru cineva anume?
Cristi Danileț: Rezultatele uriașe în lupta anticorupție au înspăimântat pe anumiți politicieni și oameni de afaceri. De aceea s-a încercat pe multiple căi îngreunarea acesteia: prin intermediul mass-media controlate politic magistrații au fost atacați personal; apoi s-a încercat decredibilizarea justiției pornindu-se de la condițiile din penitenciare și transformându-se chestiunea Protocoalelor dintre anumite instituții ale statului într-o falsă problemă națională, dar care a prins la populația manipulată; apoi s-a umblat la legile justiției destul să creeze incertitudini în cariera magistraților și dificultăți în domeniul asigurării necesarului de resurse umane; iar acum se modifică codurile astfel încât să se paralizeze justiția penală, intenția inițială fiind de a elimina unele infracțiuni de serviciu sau de corupție, posibilitatea arestării persoanelor bănuite de corupție, ori condamnarea lor cu executare în penitenciar. Am văzut un studiu publicat recent care arată că, din contra, populația nu dorește eliberarea corupților și este de părere că pedepsele pentru corupție sunt prea mici. Prin urmare, constat că voința poporului și voința parlamentarilor este diferită. Deci, nu știu pentru cine anume sunt date acest modificări, dar sigur nu pentru cetățenii ordinari.
E-Juridic: Avand in vedere faptul ca sunteti un magistrat cunoscut care a aratat in nenumarate randuri deschidere catre publicul larg, ne puteti spune ce cred colegii dumneavoastra despre aceste modificari pregatite Codurilor Penale?
Cristi Danileț: Magistrații români, la fel ca autoritățile europene, cred că multe din aceste modificări nu sunt necesare și că ele creează instabilitate. Mai mult, constatăm că în ultima vreme par a se apăra mai mult infractorii de societate, în loc să fie apărată societatea de infractori. Asta e contrar principiilor unui stat sănătos, care trebuie să se ocupe de siguranța și prosperitatea tuturor cetățenilor săi.
E-Juridic: Se va confrunta ministrul Tudorel Toader cu opozitie din partea magistratilor?
Cristi Danileț: Mulți dintre magistrații de astăzi am fost studenții lui Tudorel Toader. Dar pe cât era atunci de apreciat și susținut, pe atât este azi de blamat. Din păcate, prezența lui în mod repetat la televiziunea patronată de un condamnat penal pentru a acuza in corpore sistemul de justiție, revocarea a doi procurori de frunte din sistemul judiciar pe baza unor motive hilare, inițierea unor modificări revoltătoare la legile justiției, imposibilitatea de a dialoga cu magistrații sau cu presa la modul succint și serios, l-au decredibilizat pe cel care altădată ne îndruma pașii. Acum, nu magistrații sunt în opoziție cu ministrul Toader, ci ministrul a ales să se situeze în opoziție cu magistrații.
E-Juridic: Cum comentati faptul ca MCV este in continuare valabil pentru tara noastra? Exista lucruri pe care le-am putea face mai bine pentru ca, finalmente, sa intram si in Schengen?
Cristi Danileț: Existența MCV la 12 ani după aderarea la UE ne arată că nu am îndeplinit cele patru condiționalități cu care am fost primiți în familia europeană. Nu am fost în stare să respectăm independența justiției și să eficientizăm lupta anticorupție, și nici să dovedim că reformele în aceste domenii sunt ireversibile. Ca magistrat cu vechime de 20 de ani în sistem vă spun că fără acest MCV azi nu am mai fi vorbit de justiție, ci de un simulacru. Pentru noi, MCV a fost o garanție că atacurile politicului cu intenția de a controla justiție vor fi mai puține sau, cel puțin, sancționate public. Pe de altă parte nu prezentăm încredere în Occident – iar acesta este singurul aspect care ne ține departe de zona Schengen.
E-Juridic: Acum ca a trecut si Referendumul pentru redefinirea familiei in Constitutie, puteti spune pentru cititorii nostri daca aceasta consultare ar fi avut vreun efect juridic important pentru tara noastra in cazul in care ar fi fost indeplinite conditiile pentru validare?
Cristi Danileț: Referendumul invalidat recent pe motive de prezență scăzută la vot îți propunea nu redefinirea familiei, ci a căsătoriei, și nu într-un mod radical, ci doar în a preciza că noțiunea de „soți” se referă strict la „bărbat și femeie”. În anul 2016 CCR a spus în mod cât se poate de clar că în România, sub actuala Constituție, nu e posibilă decât căsătoria între persoane de sexe diferite. De aceea, din punct de vedere juridic, modificarea propusă nu ar fi adus nimic nou, însă inițiatorii o vedeau ca un fel de garanție că nicicând homosexualii nu se vor putea căsători la noi. Din păcate, slabele cunoștințe juridice ale inițiatorilor au fost compensate de o puternică campanie homofobă, care nu a făcut decât să crească sentimentele de simpatie pentru comunitatea LGBT, concomitent cu o îndepărtare de practicile unor organizații pretins religioase care numai iubirea de aproapele nu au dăvedit că ar propovădui. Cred că intrarea în această campanie a Bisericilor a fost o mare greșeală: de 300 de ani Biserica și Statul sunt separate în Europa, iar amestecul Bisericii în acțiuni civice pentru modificarea unor acte politice este inacceptabil.
E-Juridic: Ce ar trebui sa aiba in vedere romanii despre sistemul juridic din tara noastra? Exista lucruri pe care un cetatean ar trebui sa le faca sau sa le stie?
Cristi Danileț: Cetățeanul trebuie să știe că au trecut vremurile în care am învățat că bătaia e ruptă din rau, că unde dă tata crește, că meseria e brățară de aur care se fură, că legea e făcută ca să fie încălcată, că dacă ai o problemă în justiție îți angajezi un avocat care îl știe pe judecător. Astăzi, nimeni nu poate invoca drept scuză necunoașterea legii, căci unde-i lege nu-i tocmeală; legea e făcută ca să fie respectată, ea se aplică în mod egal cetățenilor și nimeni nu are voie să își facă dreptate singur. Așadar, cetățenii sunt datori să cunoască și să respecte Constituția și legile statului; să accepte diferențele de cultură, port, concepții, religie; să facă tot ce nu le este interzis de lege, respectând libertatea celorlalți indivizi; să răspundă începând cu vârsta de 14 ani pentru încălcarea legilor; să respecte autoritățile care își îndeplinesc legal atribuțiile;
E-Juridic: Cum comentati faptul ca in ultimele doua luni au aparut mai multe initiative in Parlament pentru construirea de autostrazi? Sunt ele necesare? Pot fi puse in practica?
Cristi Danileț: De autostrăzi se ocupă Guvernul și autoritățile din subordinea sa, nu Parlamentul. Dar într-o țară în care Guvernul face sau modifică coduri, Parlamentul împiedica dosare (mă refer la refuzul repetat de ridicare a imunității unor demnitari), nu mă miră aceste confuzii de roluri. Însă, dacă remarcați prima lege care a apărut, cea cu autostrada Iași-Tg.Mureș, veți vedea că nu există termen de execuție, buget alocat sau sancțiuni pentru nerespectarea legii. Așadar, este un act politic, bine intenționat probabil, dar inutil juridic.
E-Juridic: Ce trebuie sa inteleaga romanii despre decizia ICCJ privind produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive? Se legalizeaza intr-adevar consumul de etnobotanice in Romania?
Cristi Danileț: Este o decizie care produce consecințe extreme de nocive. Piața de consumatori de etnobotanice și de droguri este în extindere în România. Până acum existau dosare penale și pentru cei prinși având asupra loc aceste produse ce generează efecte psihoactive. De acum, ei nu vor mai putea fi deranjați de poliție. De altfel, îi vedeți înțepeniți pe stradă sau vomitând prin parcuri. Nu am văzut ca ministrul justiției sau Parlamentul să propună o modificare pentru a răspunde deciziei ICCJ. Dar ea trebuie să apară. Noi oricum am închis dosarele privind consumatorii, însă îi urmărim în continuare pe dealeri. Dar să știți că pedepsele legale sunt mici, iar dacă ei recunosc fapta, beneficiază de reducere cu o treime a acestor limite.
E-Juridic: Ce este programul Educatie juridica? Care este scopul final al acestui proiect pe care il sprijiniti? Cine se poate implica alături de dumneavoastră și cum poate face acest lucru?
Cristi Danileț: Oamenii nu știu lucruri banale: când încep să răspundă, unde contestă o amendă, că în România nu poți să deții nicio cantitate de cannabis, în cât timp trebuie făcută o plângere penală, ce drepturi au dacă sunt prinși într-un autobuz fără bilet, ce li se întâmplă dacă sunt acuzați de comiterea unei infracțiuni, cum răspund unei citații venite de la poliție, care e riscul de a avea cazier judiciar, fiscal sau rutier. Este ciudat să îi spun unui adolescent ajuns că el la 14 ani trebuie să cunoască legile statului (care sunt în număr de…9600!) și că va răspunde pentru încălcarea lor, dar în același timp să nu existe un program sistematic de predare a legislației de bază către tineri. De aceea, acum 5 ani m-am implicat în fondarea unui proiect care constă în educarea nonformală a tinerei generații prin organizația VeDemJust. Proiectul se numește EDUIURIS, se adresează cu precădere celor care au 14 ani împliniți și liceenilor: avem un site dedicat, www.educatiejuridica.ro, am redactat un manual despredrepturi și justiție pe înțelesul tinerei generații, ținem lecții în școli și licee la o simplă chemare din partea unui profesor sau părinte, ori aducem elevii în tribunale pentru întâlniri cu magistrații. Sperăm să contribuim la educarea tineretului în spiritul respectării legii și, de asemenea, sperăm într-o diminuare a delincvenței juvenile.
E-Juridic: Finalmente, va rugam sa le recomandati cititorilor E-Juridic trei carti pe care le-ati citit anul asta si care v-au impresionat.
Cristi Danileț: O carte despre libertate și paradoxurile acesteia: „Fratricizii” a grecului Nikos Kazantzakis. O carte potrivită centenarului: „Contribuția avocaților din Transilvania și Banat la Marea Unire” a colegului avocat Mirel Ionescu din Cluj. O carte despre atitudine: „Nebunia de a gândi cu mintea ta” a lui Gabriel Liceeanu.
Anul 2018 a fost foarte greu pentru statul de drept. Legislația și justiția a cunoscut provocări grele și neașteptate. Sper ca 2019 să readucă România pe o direcție ascendentă spre valorile europene în care demnitatea fiecărui individ să fie respectată.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri