Iata bilantul preliminar, realizat de inspectorii de la Inspectia Muncii si ofiterii de politie de la Directia de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Politiei Romane:
* 525 de dosare penale intocmite angajatorilor (in cele mai multe cazuri, angajatorii sunt cercetati pentru ca aveau mai mult de 5 angajati fara contracte de munca).
Un raport preliminar arata ca dintre aceste 525 de dosare:
* 181 de dosare penale au fost finalizate; anchetatorii au dispus inceperea urmaririi penale pentru 162 de angajatori (un numar de 12 dosare au fost deja inaintate parchetului competent pentru trimitere in judecata , iar pentru 19 dosare penale au fost propuse alte solutii : amenda penala, neinceperea urmaririi penale).
* acum, in lucru, sunt 344 de dosare
Cele mai multe infractiuni au fost gasite la firmele de constructii, paza si protectie, comert si servicii. Potrivit noului Cod al Muncii ( conform Art. 264(3) din legea nr 53/2003 republicata), “se sanctioneaza cu inchisoare de la 1 la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, fara incheierea unui contract individual de munca”.
Reamintim ca , potrivit ultimului raport de la Inspectia Muncii, sunt 587.609 de noi contracte de muncă, dintre care 66,13% de contracte pe durată nedeterminată si 33,87% pe durata determinată . Cei mai multi angajati si-au gasit un loc de munca in constructii, transport, hoteluri si restaurant; agentii imobiliare; firme de asigurare ; sanatate si asistenta sociala, agricultura, silvicultura, producatori de aer conditionat, furnizori de energie electrica si termica, gaze, apa calda; firme de comert si ateliere care asigura mentenanta si reparatii pentru autovehicule si motociclete.
Atragem atentia ca, in cele mai multe situatii, in paralel cu munca la negru, angajatorii incalca legea prin evaziune fiscala, fals intelectual, neplata contributiilor la bugetul asigurarilor de somaj si a asigurarilor sociale de sanatate si a impozitului pe salarii. Impreuna cu reprezentantii Garzii Financiare sesizam institutiile competente.
Inspectorii de la Inspectia Muncii continua verificarile impreuna cu ofiterii de politie, jandarmii si reprezentantii Garzii Financiare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<