Iata bilantul preliminar, realizat de inspectorii de la Inspectia Muncii si ofiterii de politie de la Directia de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Politiei Romane:
* 525 de dosare penale intocmite angajatorilor (in cele mai multe cazuri, angajatorii sunt cercetati pentru ca aveau mai mult de 5 angajati fara contracte de munca).
Un raport preliminar arata ca dintre aceste 525 de dosare:
* 181 de dosare penale au fost finalizate; anchetatorii au dispus inceperea urmaririi penale pentru 162 de angajatori (un numar de 12 dosare au fost deja inaintate parchetului competent pentru trimitere in judecata , iar pentru 19 dosare penale au fost propuse alte solutii : amenda penala, neinceperea urmaririi penale).
* acum, in lucru, sunt 344 de dosare
Cele mai multe infractiuni au fost gasite la firmele de constructii, paza si protectie, comert si servicii. Potrivit noului Cod al Muncii ( conform Art. 264(3) din legea nr 53/2003 republicata), “se sanctioneaza cu inchisoare de la 1 la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, fara incheierea unui contract individual de munca”.
Reamintim ca , potrivit ultimului raport de la Inspectia Muncii, sunt 587.609 de noi contracte de muncă, dintre care 66,13% de contracte pe durată nedeterminată si 33,87% pe durata determinată . Cei mai multi angajati si-au gasit un loc de munca in constructii, transport, hoteluri si restaurant; agentii imobiliare; firme de asigurare ; sanatate si asistenta sociala, agricultura, silvicultura, producatori de aer conditionat, furnizori de energie electrica si termica, gaze, apa calda; firme de comert si ateliere care asigura mentenanta si reparatii pentru autovehicule si motociclete.
Atragem atentia ca, in cele mai multe situatii, in paralel cu munca la negru, angajatorii incalca legea prin evaziune fiscala, fals intelectual, neplata contributiilor la bugetul asigurarilor de somaj si a asigurarilor sociale de sanatate si a impozitului pe salarii. Impreuna cu reprezentantii Garzii Financiare sesizam institutiile competente.
Inspectorii de la Inspectia Muncii continua verificarile impreuna cu ofiterii de politie, jandarmii si reprezentantii Garzii Financiare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<