Dupa cum demonstreaza si cele mai recente evenimente, personalul platit din fonduri publice este afectat intr-o mare masura de modificarile din legislatia muncii si fiscalitate.
Modificarile legislative majore din ultima perioada ridica numeroase probleme de aplicare in activitatea profesionala de zi cu zi.
Cea mai eficienta solutie consta in accesul la o platforma de ultima ora, prin...
» citeste mai departe aici
Va informam ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 493, nr. 494 si nr. 495/07.2016 au fost publicate mai multe acte normative si decizii ale Curtii Constitutionale de interes pentru domeniul dreptului muncii si securitatii sociale.
Monitorul Oficial nr. 495
Decizia Curtii Constitutionale nr. 243 din 19 aprilie 2016 referitoare la exceptia de...
» citeste mai departe aici
Concedierea este unul din cele mai delicate subiecte de legislatia muncii si unul din principalele motive care duc la litigii de munca.
Pe de o parte, angajatorii nu sunt la curent cu toate subtilitatile legislative din acest domeniu, iar pe de alta parte, angajatii nu isi cunosc bine drepturile, pentru a se putea aparat de eventualele abuzuri.
In calitate de consultant juridic, este...
» citeste mai departe aici
Conform unei decizii definitive a Curtii de Apel Cluj se arata decizia nelegala a angajatorului Clujana in litigiul de munca pe care urmeaza sa il prezentam. Curtea a constatat ca a fost concediata nelegal o angajata de la fabrica de incaltaminte Clujana care a comentat fata de sefi in momentul in care a fost chemata la lucru sambata, prezentandu-se insa la munca. Conform motivarii deciziei, in...
» citeste mai departe aici
Raporturile de munca reprezinta unul din cele mai complexe domenii legislative. Intr-un astfel de climat legislativ mereu supus schimbarii, este esential sa aveti acces la toate actele normative actualizate.
Concedierea, raspunderea patrimoniala, munca suplimentara, formarea profesionala sunt doar cateva dintre subiectele reglementate de o legislatie stufoasa.
Solutia este un sistem complex...
» citeste mai departe aici
Ordonanta de urgenta privind salarizarea personalului din sectorul public a fost aprobata la data de 8 iunie 2016 si urmeaza sa intre in vigoare incepand cu august 2016. In mod cert, au aparut deja nenumarate intrebari cu privire la noua grila de salarizare.
Cea mai buna solutie pentru a afla raspunsuri imediate, corecte si complete la aceste intrebari este abonamentul specializat pentru...
» citeste mai departe aici
Curtea Constitutionala a Romaniei a admis exceptia de neconstitutionalitate a unei litere din Codul Muncii. Concret, Codul Muncii asa cum il stim se va modifica. O prevedere legala extrem de importanta nu se va mai aplica din momentul in care actul normativ se va publica in Monitorul Oficial.
Concret, s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 52 alin. (1) lit....
» citeste mai departe aici
Asa cum bine stim, Codul muncii prevede faptul ca amenzile disciplinare sunt interzise.
Pentru orice fapta care se suspecteaza a fi o abatere disciplinara, angajatorul poate dispune initierea procedurii de cercetare disciplinara.
In urma cercetarii disciplinare, angajatorul poate decide ce sanctiune disciplinara ar trebui dispusa.
Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica...
» citeste mai departe aici
Legislatia din domeniul muncii este complexa si, de multe ori, dificil de interpretat.
Situatii care apar frecvent in practica sunt reglementate de mai multe acte normative si este important sa cunoasteti intreaga legislatie care se aplica in cazul respectiv.
Stiati ca modificarea contractului de munca este reglementata de 8 acte normative?
In plus, exista riscul ca atunci cand va...
» citeste mai departe aici
Cum se procedeaza in situatia in care angajatorul are salariati care au efectuat mai multe zile de CO decat cele la care ar fi avut dreptul?
Cum isi va recupera angajatorul sumele de bani aferente indemnizatiei de CO platita in mod necuvenit?
Conform Codului Muncii, salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.
Indemnizatia de CO...
» citeste mai departe aici
Mihai Mares este primul avocat de drept penal al afacerilor nominalizat in categoria "Leading Individuals" din sfera litigiilor, in ghidul juridic international Legal 500.
Avocat Mihai Mares este managing partner al casei de avocatura Mares | Danilescu | Mares, "unul dintre putinii avocati specializati in criminalitatea gulerelor albe".
In prezent, Mihai...
» citeste mai departe aici
Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat urmatoarele decrete:
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor;
Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 67/2015...
» citeste mai departe aici
Conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro, tichetele cadou, tichete de masa, vouchere de vacanta si tichete de cresa, acordate potrivit legii – au caracter de “avantaje” si se supun regulilor de impunere proprii veniturilor din salarii.
" Prin exceptie, au caracter neimpozabil limitat la suma de 150 de lei tichetele cadou acordate cu ocazia evenimentelor speciale...
» citeste mai departe aici
Orice manager HR si orice angajator ar trebui sa aiba acces la Consilierul de Legislatia Muncii. Este colectia actualizata de acte normative de care au nevoie si juristii, nu doar managerii HR.
Concret, discutam despre toate legile si actele normative care ne permit sa respectam legea atunci cand lucrurile se complica. Si cel mai des, daca au ocazia, lucrurile chiar se complica. Este firea...
» citeste mai departe aici
Ce trebuie sa stim despre modul de recuperare a pagubelor produse de salariati? Un prim aspect este cel referitor la procedura de constatare a pagubelor. De asemenea, nu vom neglija nici aspecte referitoare la recuperarea prejudiciului. Asa cum bine stim, retinerile din salariu sunt interzise, in lipsa unei hotarari judecatoresti in acest sens.
Prejudiciile comise de salariati reprezinta...
» citeste mai departe aici
Mare atentie la concedierile pentru necorespundere profesionala pentru ca acest subiect genereaza dintotdeauna factori declansatori pentru eventuale litigii de munca.
De la bun inceput punctam faptul ca necorespunderea profesionala nu poate consta in:
1. inaptitudinea psihica/fizica a salariatului, caz in care exista temei distinct de concediere
2. prejudicierea angajatorului cu intentie....
» citeste mai departe aici
Clauza de neconcurenta poate fi inserata in cadrul unui contract individual de munca. Reprezinta una dintre cele 4 clauze optionale.
Cu alte cuvinte, nu toti salariatii au clauza de neconcurenta, ci doar cei pe care compania ii considera mai importanti pentru viitorul dezvoltarii afacerii.
Notiunea presupune obligatia angajatului ca la viitorul loc de munca sa nu presteze activitate...
» citeste mai departe aici
Deciziile de concediere pentru necorespundere profesionala sunt printre actele pe care le realizam cu cea mai mare dificultate. Mare atentie la aceste decizii pentru ca ele pot fi cu usurinta contestate in instanta.
Care sunt documentele esentiale pe care trebuie sa le intocmim atunci cand dispunem concedierea pentru necorespundere profesionala:
1. Fisa periodica de evaluare
2....
» citeste mai departe aici
Angajatul este in perioada de preaviz si doreste sa stie daca va beneficia sau nu de reducerea programului de lucru in tot acest timp.
Raspunsul specialistului: "Nu. Angajatii care se afla in perioada de preaviz au dreptul sa ramana la locul de munca cu jumatate de norma numai daca la nivel de unitate sau la nivel de sector de activitate exista o clauza care reglementeaza aceasta...
» citeste mai departe aici
Munca prin agent de munca temporara reprezinta munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.
Salariatul temporar va incheia un contract de munca temporara cu agentul de munca temporara. Va fi pus la...
» citeste mai departe aici
Codul Muncii prevede faptul ca salariatii nu au voie sa renunte la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege.
"Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.", prevede art. 38 din Codul Muncii.
Iata principalele drepturi ale salariatului:
a) dreptul la salarizare pentru...
» citeste mai departe aici