Un proiect legislativ avizat de Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor permite Consiliului National al Audiovizualului sa putea sa sanctioneze cu amenzi intre 10.000 de lei si 200.0000 de lei posturile de televiziune si radio, pentru cenzura si ingerinte editoriale
"Ingerinta si cenzura sunt interzise si atunci mi se pare normal ca daca sunt interzise prin Constitutia Romaniei sa existe si o sanctiune macar cu o amenda in Legea audiovizualului", a declarat Raluca Turcan, presedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor.
O alta noutate adusa de proiectul legislativ care modifica actuala Lege a audiovizualului este "gradualizarea" amenzilor pe care CNA le poate aplica posturilor de televiziune si radio.
Posibilitatea ca membrii CNA sa aplice o somatie o singura data pentru o incalcare a legislatiei audiovizualului, dupa care va fi aplicata o amenda, pentru urmatoarea abatere, va conduce la cresterea cuantumului sanctiunilor pe care televiziunile si radiourile le vor primi.
"Consiliul va avea la dispozitie mijloace mai puternice pentru a descuraja o serie de derapaje din audiovizual si ma refer la faptul ca s-a statuat principiul amenzilor progresive, dupa acordarea unei somatii, amenzile vor merge in mod progresiv pentru incalcarea aceluiasi articol, ceea ce in ansamblu sigur ca va duce foarte probabil la o crestere a cuantumului acestor amenzi, lucru de care radiodifuzorii ar trebui sa fie constienti si sa-si ia masuri interne", a explicat Rasvan Popescu, presedintele CNA, citat de Mediafax.
De asemenea, televiziunile vor putea sa foloseasca filmarile cu camera ascunsa in conditii mai restrictive decat in prezent, respectand prevederile Codului penal. Materialele realizate cu camera ascunsa se vor putea difuza doar daca sunt de interes public.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<