Un proiect legislativ avizat de Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor permite Consiliului National al Audiovizualului sa putea sa sanctioneze cu amenzi intre 10.000 de lei si 200.0000 de lei posturile de televiziune si radio, pentru cenzura si ingerinte editoriale
"Ingerinta si cenzura sunt interzise si atunci mi se pare normal ca daca sunt interzise prin Constitutia Romaniei sa existe si o sanctiune macar cu o amenda in Legea audiovizualului", a declarat Raluca Turcan, presedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor.
O alta noutate adusa de proiectul legislativ care modifica actuala Lege a audiovizualului este "gradualizarea" amenzilor pe care CNA le poate aplica posturilor de televiziune si radio.
Posibilitatea ca membrii CNA sa aplice o somatie o singura data pentru o incalcare a legislatiei audiovizualului, dupa care va fi aplicata o amenda, pentru urmatoarea abatere, va conduce la cresterea cuantumului sanctiunilor pe care televiziunile si radiourile le vor primi.
"Consiliul va avea la dispozitie mijloace mai puternice pentru a descuraja o serie de derapaje din audiovizual si ma refer la faptul ca s-a statuat principiul amenzilor progresive, dupa acordarea unei somatii, amenzile vor merge in mod progresiv pentru incalcarea aceluiasi articol, ceea ce in ansamblu sigur ca va duce foarte probabil la o crestere a cuantumului acestor amenzi, lucru de care radiodifuzorii ar trebui sa fie constienti si sa-si ia masuri interne", a explicat Rasvan Popescu, presedintele CNA, citat de Mediafax.
De asemenea, televiziunile vor putea sa foloseasca filmarile cu camera ascunsa in conditii mai restrictive decat in prezent, respectand prevederile Codului penal. Materialele realizate cu camera ascunsa se vor putea difuza doar daca sunt de interes public.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<