Numarul mare de litigii, in special privind drepturile salariale, in care Inalta Curte de Casatie si Justitie este chemata in judecata impune constituirea Biroului juridic al instantei supreme, structura care va avea rolul de a asigura reprezentarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in fata instantelor judecatoresti, precum si rolul de a apara in justitie instanta suprema. In scopul constituirii acestei structuri, este necesara suplimentarea numarului de posturi al Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu 2 posturi de consilieri juridici - functionari publici.
In acelasi timp, necesitatea dezvoltarii statisticilor elaborate la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, necesitatea elaborarii statisticilor detaliate la nivelul tuturor structurilor care functioneaza in cadrul instantei supreme, pe baze stiintifice, activitate care implica un volum de activitate sporit, impune suplimentarea numarului de posturi al Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu 5 posturi de grefier care sa asigure indeplinirea atributiilor in domeniul statisticii judiciare.
Schimbari preconizate
Potrivit dispozitiilor art. 134 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie, numarul maxim de posturi se stabileste prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministrului justitiei si a presedintelui Inaltei Curti de Casatie si justitie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
In prezent, numarul maxim de posturi pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie este stabilit la 492 de posturi prin Hotararea Guvernului nr. 108/2012.
Avand in vedere considerentele de mai sus, prin proiectul de Hotarare a Guvernului se propune suplimentarea numarului maxim de posturi pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie cu 7 posturi, astfel:
- 2 posturi de consilieri juridici – functionari publici, in scopul constituirii Biroului juridic al Inaltei Curti de Casatie si Justitie;
- 5 posturi de grefieri, destinate activitatii privind statistica judiciara.
HOTARARE
privind stabilirea numarului maxim de posturi pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 134 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1. – Inalta Curte de Casatie si Justitie functioneaza cu un numar maxim de 499 de posturi.
Art. 2. – Finantarea posturilor prevazute la art. 1 se asigura in limita bugetului aprobat pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie prin legile bugetare anuale si de rectificare.
Art. 3 – La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, Hotararea Guvernului nr. 108/2012 privind stabilirea numarului maxim de posturi pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 140 din 1 martie 2012, se abroga.
PRIM-MINISTRU
VICTOR-VIOREL PONTA
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am dori sa ne precizati carei categorii de varsta a copiilor angajatilor pot fi acordate sumele suportate de catre angajator pentru plasarea copiilor angajatilor proprii in unitati de educatie timpurie, potrivit legii, in limita stabilita de acesta, dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil. In cazul sumelor platite direct de catre angajat, acestea se acorda de catre angajator, in limita aceluiasi plafon, pe baza documentelor justificative prezentate de angajat, mai precis daca le...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o angajata de cetatenie ucraineana pentru care am dori sa stim daca se aplica aceleasi reguli cu privire la concediul de crestere copil? Ne-a anuntat ca isi doreste, insa nu stim care ar fi procedura, daca ar fi una diferita. Ca si documente de identificare are pasaport si un permis de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare, atat. Este angajata cu contract pe perioada determinata, pe care il prelungim din 6 in 6 luni fiindca asa e stabilit legal.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem nevoie urgent de un raspuns la urmatoarea speta. Avem un angajat cu norma partiala de 25 ore pe saptamana. Va rugam sa ne comunicati daca repartizarea timpului de lucru INEGAL se poate aplica si In cazul CIM cunorma partiale sau numai in cazul CIM cu norma intreaga. De asemenea va rog sa ne spuneti daca in cuprinsul actului aditional/cim este obligatoriu mentionarea intervalului zilnic intervalul de ore in care se va lucra zilnic reprezentat de cele 25 ore pe saptamana.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<