Curtea Suprema a stabilit ca Ungaria este obligata sa plateasca despagubiri romilor, mai exact familiilor copiilor segregati.
Vecinii nostri din vest vor trebui sa achite 100 de milioane de forinti catre mai multe familii de romi din nordul tarii, conform hotararii definitive a Kuria. Peste 60 de copii de etnie roma au fost separati de elevii de etnie maghiara, ca urmare a comportamentului tot mai disproportionat al premierului Orban.
Conform deciziei Curtii Supreme ungare (Kuria), care este definitiva, acea scoala din localitatea Gyongyospata, municipalitatea locala si autoritatea de invatamant trebuie sa plateasca aceste despagubiri familiilor celor circa 60 de copii care au fost separati la scoala de copiii care nu erau de etnie roma si au primit o educatie inferioara.
Institutiile acuzate au cerut ca in locul compensatiilor banesti sa le ofere cursuri copiilor, solicitare ce a fost insa respinsa de instanta suprema, care a apreciat ca ”singura modalitate de a compensa prejudicii nemateriale este plata efectiva", potrivit MTI.
Reuters scrie legat de acest caz ca premierul Viktor Orban si-a intensificat retorica impotriva romilor, iar pe plan politic are putin de pierdut din ignorarea situatiei unei minoritati supuse de secole prejudecatilor si discriminarii in Ungaria si in alte locuri din estul Europei.
Seful executivului ungar a respins in februarie plata unor despagubiri de circa 300.000 de euro obtinute in prima instanta de familiile celor circa 60 de copii romi, in opinia sa fiind "profund incorect" ca familiile rome sa "obtina bani fara sa munceasca", potrivit unei relatari a AFP.
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Viktor Orban a mai spus atunci ca parintii celorlalti copii au inceput sa-i mute pe acestia la scoli din localitati invecinate pentru ca romii au creat un mediu de indisciplina si pericol in scoala din Gyongyospata, mai noteaza Reuters. "S-au simtit ca intr-un mediu ostil in propria lor casa", a afirmat premierul ungar.
In urma refuzului sau de a plati compensatiile, peste 2000 de persoane, printre care si familii rome, au participat la un mars de protest pana in fata parlamentului de la Budapesta purtand pancarte cu mesaje precum "Nimeni nu este deasupra legii" sau "Viitorul nu se poate construi pe ura".
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE