Neplata taxelor poate fi acum uitata, intrucat valoarea diurnei a crescut in 2019.
Cuantumul netaxabil al diurnei se va majora de la 42,5 lei pe zi, cat a fost pana acum, la 50 lei pe zi, in cazul angajatorilor din domeniul privat. Potrivit Codului fiscal, cuantumul netaxabil al diurnei este, pentru delegarile si detasarile in tara, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru bugetari. Cum diurna in tara pentru bugetari a fost majorata, de la 1 ianuarie, de la 17 la 20 de lei, ceea ce inseamna ca si cuantumul netaxabil al diurnelor acordate salariatilor din mediul privat a fost, indirect, majorat.
Cu ocazia delegarii si detasarii, salariatii societatilor comerciale din mediul privat si ai diverselor institutii publice, administratorii si directorii au dreptul la plata unei sume de bani pe care o gasim in legislatia actuala sub denumirea de indemnizatie de delegare/detasare sau diurna.
Un aspect important de avut in vedere la acordarea diurnei este acela ca, pentru a nu fi impozabila, trebuie respectate conditiile de acordare a acesteia, asa cum sunt prevazute de legislatia care reglementeaza diurna la institutiile publice.
In acest sens, acordarea diurnei salariatilor, trebuie analizata si incepand cu 1 ianuarie 2019, ca si pana acum, in vederea asigurarii unui optim fiscal , inainte de acordarea efectiva, din cel putin din trei puncte de vedere:
In privinta impozitului pe venit si a contributiilor sociale, nu sunt impozabile indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati pe perioada delegarii/detatarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in urmatoarele limite:
Pentru orice sume care depasesc aceste valori, se vor percepe si impozit pe venit, si contributii sociale.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
In privinta impozitului pe profit, art. 25 alin. (2) din Codul fiscal stabileste ca cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.
Indemnizatii care se pot acorda pentru deplasarea sau delegarea in tara
Potrivit HG nr. 714/2018, in cazul delegarii, sumele care se pot acorda difera in functie de cat de departe este delegat salariatul fata de locul de munca permanent. Astfel:
Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, nu se acorda alocatie zilnica de cazare.
Indemnizatia de delegare pentru deplasarile interne e neimpozabila, daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.
Regulile sunt similare si pentru detasare:
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri