Propunerea legislativa initiata de mai multi senatori PDL, care prevede eliminarea dreptului la recurs in cazul hotararilor pronuntate de instante privind procesele verbale de constatare a contraventiilor, intocmite de Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), a primit, marti, Raport favorabil din partea comisiei juridice a Senatului.
Initiativa legislativa prevede ca hotararea judecatoreasca prin care judecatoria solutioneaza plangerea formulata impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, savarsita de agentii economici, intocmit de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumator, este definitiva si irevocabila.
De asemenea, aceasta mai prevede ca 'procesul-verbal neatacat in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia, precum si, dupa caz, hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea ar urma sa constituie titluri executorii, fara vreo alta formalitate'.
Potrivit expunerii de motive, initiativa legislativa vizeaza eficientizarea activitatii ANPC si evitarea 'tergiversarii cu rea credinta'a proceselor, prin folosirea 'abuziva' a acestei cai de atac de catre agentii economici sanctionati .
Unul dintre initiatorii proiectului de act normativ, senatorul Iulian Urban, a declarat ca initiativa legislativa nu face decat sa transpuna din materia Codului rutier, acolo unde s-a stabilit faptul ca procesele-verbale de constatare nu pot fi atacate cu recurs.
Senatorul democrat-liberal a criticat punctul de vedere al Guvernului care a propus respingerea initiativei legislative pe motiv ca se incalca jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, respectiv Protocolul 7 la Conventie, Urban subliniind ca propunerea legislativa nu poate incalca documentul invocat deoarece se refera la persoane juridice si nu la persoane fizice.
In replica, senatorul PSD Adrian Tutuianu a aratat ca reprezentantii opozitiei nu au fost de acord cu acest proiect legislativ, subliniind ca, admitand aceasta exceptie, s-ar putea ajunge la eliminarea recursului in orice materie.
Initiativa legislativa va fi dezbatura de Senat in calitate de prima Camera sesizata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<