Propunerea legislativa initiata de mai multi senatori PDL, care prevede eliminarea dreptului la recurs in cazul hotararilor pronuntate de instante privind procesele verbale de constatare a contraventiilor, intocmite de Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), a primit, marti, Raport favorabil din partea comisiei juridice a Senatului.
Initiativa legislativa prevede ca hotararea judecatoreasca prin care judecatoria solutioneaza plangerea formulata impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, savarsita de agentii economici, intocmit de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumator, este definitiva si irevocabila.
De asemenea, aceasta mai prevede ca 'procesul-verbal neatacat in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia, precum si, dupa caz, hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea ar urma sa constituie titluri executorii, fara vreo alta formalitate'.
Potrivit expunerii de motive, initiativa legislativa vizeaza eficientizarea activitatii ANPC si evitarea 'tergiversarii cu rea credinta'a proceselor, prin folosirea 'abuziva' a acestei cai de atac de catre agentii economici sanctionati .
Unul dintre initiatorii proiectului de act normativ, senatorul Iulian Urban, a declarat ca initiativa legislativa nu face decat sa transpuna din materia Codului rutier, acolo unde s-a stabilit faptul ca procesele-verbale de constatare nu pot fi atacate cu recurs.
Senatorul democrat-liberal a criticat punctul de vedere al Guvernului care a propus respingerea initiativei legislative pe motiv ca se incalca jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, respectiv Protocolul 7 la Conventie, Urban subliniind ca propunerea legislativa nu poate incalca documentul invocat deoarece se refera la persoane juridice si nu la persoane fizice.
In replica, senatorul PSD Adrian Tutuianu a aratat ca reprezentantii opozitiei nu au fost de acord cu acest proiect legislativ, subliniind ca, admitand aceasta exceptie, s-ar putea ajunge la eliminarea recursului in orice materie.
Initiativa legislativa va fi dezbatura de Senat in calitate de prima Camera sesizata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Urmeaza sa incadram in munca o persoana pentru functia de sef de schimb. Acesta va avea atat functie de conducere cat si de executie. Contractul de munca este facut pe perioada nedeterminata. In situatia data perioada de proba este de 90 zile sau 120 zile. Dar perioada de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ce obligatii legale suplimentare are un angajator cu peste 50 de angajati dpdv al dep. HR? Suntem aproape de a depasi acest numar si am dori sa fim pregatiti.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In conditiile in care avem un candidat pentru ocuparea unui post vacant de Tehnician cu cazier judiciar inscris cu urmatoarele date: Stabileste un an inchisoare cf art. 83, 84 NCP dispune amanarea aplicarii pedepsei - termen de incercare 2 ani pt savarsirea faptei prevazute de art. 336 alin. 2 NCP, obligatia sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala si sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 de zile, dispusa prin SP nr. ... din 06....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<