Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecator Livia Stanciu, i-a intampinat astazi, la sediul institutiei, pe membrii delegatiei Inaltului Consiliul pentru Justitie din Belgia.
In cadrul intalnirii, la care a participat si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecator Horatius Dumbrava, reprezentantii celor doua tari au detaliat asemanarile si deosebirile dintre atributiile institutiilor omoloage ale celor doua sisteme judiciare.
Livia Stanciu: „Avem o buna colaborare cu CSM si Ministerul Justitiei”
Livia Stanciu a trecut in revista competentele ICCJ, jurisprudenta si modalitatile de inregistrare informatica a dosarelor si hotararilor judecatoresti si a pus accentul pe rolul de baza al instantei supreme, respectiv aplicarea si interpretarea unitara a legii.
„Trebuie sa subliniez ca avem o foarte buna colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Justitiei si exista o buna intelegere pentru continuarea reducerii competentelor de drept comun ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, modificari demarate prin aparitia Legii 202/2010”, a explicat Livia Stanciu.
Interes pentru practica unitara din Romania
Colegii belgieni si-au manifestat interesul fata de practica unitara si fata de aplicarea principalului instrument al jurisprudentei, respectiv recursul in interesul legii.
„Poate Inalta Curte de Casatie si Justitie sa anuleze o lege?”, a fost una dintre intrebarile la care a raspuns Livia Stanciu, adresate de Nicolas Snelders, membru ICJ din Belgia si presedinte de complet la Curtea de Apel Anvers.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<