Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecator Livia Stanciu, i-a intampinat astazi, la sediul institutiei, pe membrii delegatiei Inaltului Consiliul pentru Justitie din Belgia.
In cadrul intalnirii, la care a participat si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecator Horatius Dumbrava, reprezentantii celor doua tari au detaliat asemanarile si deosebirile dintre atributiile institutiilor omoloage ale celor doua sisteme judiciare.
Livia Stanciu: „Avem o buna colaborare cu CSM si Ministerul Justitiei”
Livia Stanciu a trecut in revista competentele ICCJ, jurisprudenta si modalitatile de inregistrare informatica a dosarelor si hotararilor judecatoresti si a pus accentul pe rolul de baza al instantei supreme, respectiv aplicarea si interpretarea unitara a legii.
„Trebuie sa subliniez ca avem o foarte buna colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Justitiei si exista o buna intelegere pentru continuarea reducerii competentelor de drept comun ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, modificari demarate prin aparitia Legii 202/2010”, a explicat Livia Stanciu.
Interes pentru practica unitara din Romania
Colegii belgieni si-au manifestat interesul fata de practica unitara si fata de aplicarea principalului instrument al jurisprudentei, respectiv recursul in interesul legii.
„Poate Inalta Curte de Casatie si Justitie sa anuleze o lege?”, a fost una dintre intrebarile la care a raspuns Livia Stanciu, adresate de Nicolas Snelders, membru ICJ din Belgia si presedinte de complet la Curtea de Apel Anvers.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<