Reprezentantii Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-au intalnit cu expertii Comisiei Europene, ocazionata de misiunea de evaluare a indeplinirii angajamentelor asumate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
Delegatia Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost condusa de presedintele instantei, judecator dr. Doina Livia Stanciu, alaturi de care au participat la discutii judecator dr. Rodica Aida Popa – vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecator Lavinia Curelea – presedintele Sectiei civile si de proprietate intelectuala, judecator dr. Adrian Bordea – presedintele Sectiei comerciale, judecator Gabriela Victoria Birsan – presedintele Sectiei de contencios administrativ si fiscal, judecator Anton Pandrea – presedintele Sectiei penale, precum si judecatori ai Sectiei penale.
Agenda discutiilor a inclus problematica modificarii competentei Inaltei Curti de Casatie si Justitie; unificarea jurisprudentei; masurile pentru imbunatatirea celeritatii proceselor de coruptie la nivel inalt – impactul Legii micii reforme si impactul anticipat al noilor Coduri; pregatirea implementarii noilor Coduri; reformele privind resursele umane in magistratura.
Reprezentantii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au evidentiat ca, in perioada de timp ce a urmat ultimei evaluari, instanta suprema si-a concentrat eforturile pentru realizarea misiunii sale constitutionale de a asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii, pentru asigurarea punerii in aplicare a noilor dispozitii care reglementeaza recursul in interesul legii - ca principal mecanism de unificare a jurisprudentei, precum si pentru identificarea si punerea in aplicare a masurilor de natura sa conduca la solutionarea cu celeritate a cauzelor de coruptie la nivel inalt.
Discutii interactive s-au purtat referitor la practica judiciara in procesele de coruptie la nivel inalt – impactul recentelor modificari legislative asupra celeritatii proceselor si masurile ce se impun a fi adoptate in continuare – avandu-se in vedere o serie de factori care au avut impact asupra celeritatii acestor procese (in special, cauzand intarzieri) si masura in care acesti factori au fost abordati prin recentele initiative (de exemplu, prin recentele modificari legislative), precum si identificarea masurilor necesare pe mai departe. Au fost abordate aspecte precum: managementul administrativ al dosarelor - inclusiv resursele (sali de sedinta, personal, etc.), frecventa termenelor, durata pentru motivarea deciziilor; procedura de citare (probleme cu procedura, neconformarea la citatii); tratamentul si impactul cererilor de amanare formulate de inculpati/parti sau reprezentantii lor legali (lipsa aparatorilor si modul de desemnare a avocatilor din oficiu, cererile pentru pregatirea apararii, copierea dosarelor sau din motive medicale); tratamentul si impactul exceptiilor procedurale invocate de inculpati (exceptiile de neconstitutionalitate si alte exceptii procedurale); administrarea probelor testimoniale si a expertizelor.
Vizita delegatiei expertilor Comisiei Europene se inscrie in seria intalnirilor organizate cu toate institutiile ce au atributii in domeniile vizate de Mecanismul de Cooperare si Verificare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<