Reprezentantii Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-au intalnit cu expertii Comisiei Europene, ocazionata de misiunea de evaluare a indeplinirii angajamentelor asumate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
Delegatia Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost condusa de presedintele instantei, judecator dr. Doina Livia Stanciu, alaturi de care au participat la discutii judecator dr. Rodica Aida Popa – vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecator Lavinia Curelea – presedintele Sectiei civile si de proprietate intelectuala, judecator dr. Adrian Bordea – presedintele Sectiei comerciale, judecator Gabriela Victoria Birsan – presedintele Sectiei de contencios administrativ si fiscal, judecator Anton Pandrea – presedintele Sectiei penale, precum si judecatori ai Sectiei penale.
Agenda discutiilor a inclus problematica modificarii competentei Inaltei Curti de Casatie si Justitie; unificarea jurisprudentei; masurile pentru imbunatatirea celeritatii proceselor de coruptie la nivel inalt – impactul Legii micii reforme si impactul anticipat al noilor Coduri; pregatirea implementarii noilor Coduri; reformele privind resursele umane in magistratura.
Reprezentantii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au evidentiat ca, in perioada de timp ce a urmat ultimei evaluari, instanta suprema si-a concentrat eforturile pentru realizarea misiunii sale constitutionale de a asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii, pentru asigurarea punerii in aplicare a noilor dispozitii care reglementeaza recursul in interesul legii - ca principal mecanism de unificare a jurisprudentei, precum si pentru identificarea si punerea in aplicare a masurilor de natura sa conduca la solutionarea cu celeritate a cauzelor de coruptie la nivel inalt.
Discutii interactive s-au purtat referitor la practica judiciara in procesele de coruptie la nivel inalt – impactul recentelor modificari legislative asupra celeritatii proceselor si masurile ce se impun a fi adoptate in continuare – avandu-se in vedere o serie de factori care au avut impact asupra celeritatii acestor procese (in special, cauzand intarzieri) si masura in care acesti factori au fost abordati prin recentele initiative (de exemplu, prin recentele modificari legislative), precum si identificarea masurilor necesare pe mai departe. Au fost abordate aspecte precum: managementul administrativ al dosarelor - inclusiv resursele (sali de sedinta, personal, etc.), frecventa termenelor, durata pentru motivarea deciziilor; procedura de citare (probleme cu procedura, neconformarea la citatii); tratamentul si impactul cererilor de amanare formulate de inculpati/parti sau reprezentantii lor legali (lipsa aparatorilor si modul de desemnare a avocatilor din oficiu, cererile pentru pregatirea apararii, copierea dosarelor sau din motive medicale); tratamentul si impactul exceptiilor procedurale invocate de inculpati (exceptiile de neconstitutionalitate si alte exceptii procedurale); administrarea probelor testimoniale si a expertizelor.
Vizita delegatiei expertilor Comisiei Europene se inscrie in seria intalnirilor organizate cu toate institutiile ce au atributii in domeniile vizate de Mecanismul de Cooperare si Verificare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. 3 din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajat care a intrat in concediu crestere si ingrijire copil in locul sotiei. Copilul va implini 2 ani in data de 21.01.2025, Intrebarea este: in conditiile in care el vrea sa stea in CCC pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, se poate, adica mama nu va beneficia de cele 2 luni de lunile mamei/tatalui? Societatea este obligata sa ii comunice inainte cu 2 luni de implinirea varstei copilului o comunicare sau sa ii inceteze suspendarea contractului de munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<