Intrebare: Daca un salariat caruia i s-a desfiintat locul de munca refuza primirea preavizului (nu semneaza) si i se trimite prin posta, termenul se decaleaza si incepe cu data la care a semnat de primire pe confirmarea de primire ?
Exemplu: la 31.08 refuza semnarea iar la 03.09 semneaza de primire la posta, preavizul fiind in perioada 01-28.09. Termenul incepe la 01.09 sau 03.09 ? Exista un proces verbal in care se consemneaza ca salariatul a citit previzul si a refuzat sa-l semneze.
Raspuns: Potrivit art. 75 alin. (1) din Codul muncii , republicat, persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de
zile lucratoare.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba, iar alin. (3) stabileste ca in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).
Totodata, in conformitate cu art. 78 din Codul muncii , republicat, concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta.
Respectarea procedurii de concediere presupune si respectarea termenului de preaviz, deoarece acordarea preavizului este inclusa procedurii ce vizeaza concedierea salariatului.
Astfel, angajatorul este obligat de a respecta si acorda preavizul a carui durata nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
Intr-o speta a Curtii de Apel Brasov - Sectia litigii de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 842/M/2008 (www.jurisprudenta.org) s-a apreciat ca, intrucat acordarea dreptului de preaviz este un fapt juridic, poate fi dovedita cu orice mijloc de proba.
Din aceasta perspectiva, daca se poate face dovada cu orice mijloc de proba (inscrisuri, matori, interorgatoriu etc.) ca salariatul a refuzat primirea notificarii de preaviz, termenul de preaviz se calculeaza in raport cu data la care salariatul a refuzat primirea notificarii privind acordarea preavizului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este posibil ca intr-o companie sa existe mai multe proceduri evaluare, in functie de specificul activitatii salariatilor? Ma refer aici la situatia multinationalelor, in care angajatii entitatii din Romania au raportare si in cadrul celorlalte entitati din grup, iar acestea vor sa ii evalueze dupa propriile criterii si proceduri. Cum ar putea un angajator din Romania sa gestioneze o astfel de situatie? Poate avea incluse in Regulamentul Intern 5 proceduri de evaluare? Nu ar crea discriminari...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma incepe procedurile pt lichidare voluntara. 2 dintre angajati sunt in concediu medical unul cod neoplazii si o viitoare mamica cod 08. Contractele vor inceta de drept datorita lichidarii. Cand inceteaza contractele - cu ce data? Cum formalizam asta? Ce va contine corespondenta cu angajatii in afara de adeverinta vechime, adeverinta cu nr de zile concediu medical, revisal, decizie. Va rog sa ma ghidati sa nu gresesc in intocmirea acestor documente.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Urmeaza sa avem majorari salariale in luna Iulie 2025, se poate folosi o decizie colectiva cu anexa ce cuprinde toti angajatii si noile salarii, sau este necesara intocmirea de acte aditionale individuale? Daca este posibila varianta colectiva, as dori si un model de decizie.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<