Intrebare: Daca un salariat caruia i s-a desfiintat locul de munca refuza primirea preavizului (nu semneaza) si i se trimite prin posta, termenul se decaleaza si incepe cu data la care a semnat de primire pe confirmarea de primire ?
Exemplu: la 31.08 refuza semnarea iar la 03.09 semneaza de primire la posta, preavizul fiind in perioada 01-28.09. Termenul incepe la 01.09 sau 03.09 ? Exista un proces verbal in care se consemneaza ca salariatul a citit previzul si a refuzat sa-l semneze.
Raspuns: Potrivit art. 75 alin. (1) din Codul muncii , republicat, persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de
zile lucratoare.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba, iar alin. (3) stabileste ca in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).
Totodata, in conformitate cu art. 78 din Codul muncii , republicat, concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta.
Respectarea procedurii de concediere presupune si respectarea termenului de preaviz, deoarece acordarea preavizului este inclusa procedurii ce vizeaza concedierea salariatului.
Astfel, angajatorul este obligat de a respecta si acorda preavizul a carui durata nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
Intr-o speta a Curtii de Apel Brasov - Sectia litigii de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 842/M/2008 (www.jurisprudenta.org) s-a apreciat ca, intrucat acordarea dreptului de preaviz este un fapt juridic, poate fi dovedita cu orice mijloc de proba.
Din aceasta perspectiva, daca se poate face dovada cu orice mijloc de proba (inscrisuri, matori, interorgatoriu etc.) ca salariatul a refuzat primirea notificarii de preaviz, termenul de preaviz se calculeaza in raport cu data la care salariatul a refuzat primirea notificarii privind acordarea preavizului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este posibil ca un angajat sa aiba 2 CIM-uri la acelasi angajator? De exemplu, un angajat cu 8 ore, mai poate avea un alt contract pe timp partial ca formator/lector? Care sunt conditiile legale? Cum se poate inregistra in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o salariata in urmatoarea situatie: angajata de la data de 06.10.2010 pana la data de 01.01.2023 incetat la data de 01.01.2023 cf art. 56 lit. c din Codul muncii in baza deciziei de pensionare pentru limita de varsta emisa de Casa Judeteana de Pensii si angajata incepand cu data de 04.01.2023 pe perioada determinata cu ultim act aditional de prelungire pana la data de 30.06.2025. In al doilea contract de munca, pe perioada determinata, sunt l 3 acte aditionale de prelungire. Sa imi spuneti...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<