Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat noile tarife de referinta pentru 2019. Din pacate pentru soferi, acestea sunt mai mari ca cele publicate in noiembrie 2018.
Tarifele de referinta au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independenta - Ernst & Young Assurance Services SRL - in functie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica), varsta asiguratilor in cazul persoanelor fizice, precum si de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri).
Din analiza tarifelor de referinta pentru persoane fizice, pentru fiecare segment de risc, rezulta ca evolutiile sunt generate, in principal, de dinamica structurii asiguratilor RCA in functie de clasele de bonus-malus.
Spre sfarsitul anului 2018, aveam urmatoarele tarife de referinta RCA pentru persoanele fizice si juridice:
Conform documentului Raport tarife de referinta RCA 2019 publicat de ASF pe site-ul propriu, ne putem astepta la o crestere a politelor RCA pentru ca tariful de referinta este mai mare in 2019.
Asadar, din martie 2019 urmeaza sa avem urmatorele tarife de referinta pentru RCA:
PERSOANE FIZICE
PERSOANE JURIDICE
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Tariful de referinta RCA se calculeaza conform art. 2, pct. 24 din Legea nr. 132/2017 care statueaza urmatoarele:
Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie
(...)
Art. 2
24. tarif de referinta - prima de asigurare cu caracter orientativ determinata pe baza datelor statistice de la nivelul pietei de asigurari RCA. Tariful de referinta se calculeaza conform formulei:
T. ref = PR x (1+IBNR) x (1+f)t x (1+i)t / (1-Ch-P) x (1-BM), in care:
PR = prima de risc = dauna medie (Dm) x frecventa medie (Fm), rezultate pe baza datelor statistice;
IBNR = factorul de incarcare aferent rezervei de daune intamplate, dar neavizate sau insuficient avizate;
f = rata anuala de modificare a frecventei daunei, pe baza datelor statistice;
i = rata anuala de modificare a inflatiei (severitatii) daunelor, pe baza datelor statistice;
t = diferenta in ani dintre data medie de aparitie a daunelor din perioada de aplicare a tarifului de referinta si data medie de aparitie a daunelor din perioada de analiza;
Ch = cheltuielile asiguratorului determinate la valoare medie exprimat ca procent din prima bruta;
P = marja de profit exprimata ca procent din prima bruta;
BM = incarcare datorita aplicarii sistemului bonus-malus;
Dm si Fm sunt factori raportati la ultimii 5 ani;
Asigurarea de Raspundere Civila Auto (RCA) este un contract incheiat intre proprietarul unui vehicul, persoana fizica sau juridica si o societate de asigurari care are dreptul de a practica asigurarea RCA pe teritoriul Romaniei.
Proprietarul unui vehicul trebuie sa detina un contract RCA valabil pe toata perioada in care vehiculul este inmatriculat/inregistrat, chiar daca acesta nu este utilizat, dupa cum am relatat anterior AICI!
Asigurarea obligatorie RCA este valabila pe teritoriul Romaniei, teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene si cele apartinand Spatiului Economic European, teritoriul statelor care leaga direct doua tari membre ale Uniunii Europene in care nu exista birou national.
Asigurarea RCA are doua scopuri: protectia financiara a celui vinovat de producerea accidentului precum si protectia financiara a persoanei pagubite, in urma unui accident.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri