Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Dreptul muncii 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Litigiu de munca: Angajatorul nu mai are activitate asa ca isi va concedia salariata revenita din CCC

Salariata revine din Concediul de Crestere a Copilului si i se comunica faptul ca va intra in preaviz. Motivul invocat este faptul ca angajatorul nu mai are activitate. Nu mai are incasari si nu mai presteaza niciun fel de activitate.

Ce se intampla cu salariata ce revine din CCC?

Mare atentie la faptul ca angajatorul nu are voie sa dispuna incetarea raporturilor de munca:

1. in perioada concediului pentru cresterea copilului;
2. 6 luni dupa revenirea salariatei;
3. in perioada in care salariata beneficiaza de stimulent de insertie.

Exceptie de la aceasta interdictie fac reorganizarea judiciara si falimentul.

Faptul ca angajatorul nu mai desfasoara activitate nu reprezinta o exceptie de la interdicitia de concediere a salariatelor revenite din CCC.

Salariata ce revine din Concediul de Crestere a Copilului isi va relua postul detinut inainte, cu toate drepturile salariale detinute. Nu avem voie sa ii modificam functia si nici sa ii reducem salariu.

Salariatele revenite din Concediul pentru Cresterea Copilului sunt protejate pe o perioada de 6 luni impotriva masurii de concediere.

Astfel, potrivit dispozitiilor art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla in concediu crestere copil in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

Alin. (3) din acelasi articol prevede ca interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate, iar alin. (4) mentioneaza ca prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Ce se intampla daca un astfel de litigiu de munca ajunge in instanta? Salariata va avea castig de cauza, in functie de toate datele problemelei prezentate. Daca se dovedeste faptul ca angajatorul i-a desfacut salariatei contractul de munca in mod abuziv, va fi obligat sa achite cheltuielile de judecata, sa o reintegreze in firma si sa ii ofere drepturile salariale de care a lipsit-o in toata aceasta perioada.

 

 


Maria Nicutar
de Maria Nicutar
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 28 Octombrie 2015
Votati articolul "Litigiu de munca: Angajatorul nu mai are activitate asa ca isi va concedia salariata revenita din CCC":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI